24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Hechten volgens het boekje


Tijdens de EK-wedstrijd tussen Nederland en Tsjechië kreeg de behandeling van de oogwond van Jaap Stam veel aandacht. Nadat hij bij een luchtduel gewond was geraakt aan zijn linkeroog, liet de Nederlands verdediger zich langs de kant behandelen door KNVB-arts Huib Plemper.

De tv-camera bracht van nabij in beeld hoe de arts de wond aan het ooglid van Stam met naald en draad hechtte, met trillende handen. De speler vertrok tijdens de behandeling geen spier. In de ochtendkranten krijgt Plemper vandaag kritiek, omdat hij bij het dichten van de snee naald en draad gebruikte in plaats van een nietmachine. Berend Nikkels, bij Spaar Select ploegarts van schaatsers als Gianni Romme en Erben Wennemars, begrijpt niets van de kritiek op de KNVB-arts.

Was u verbaasd om Plemper met naald en draad aan het werk te zien?

Nikkels: "Hij deed het perfect. Nou ja, hij trilde met zijn handen, maar dat is niet zo verwonderlijk als je weet dat de ogen van de wereld op je zijn gericht."

Was het niet beter geweest om een nietmachine te gebruiken?

"Naald en draad, dat is medisch gezien nummer één. Het is pure bullshit om te zeggen dat een nietmachine beter was geweest. Krammen mag je ook helemaal niet gebruiken in een ooglid."

Was er nog een andere oplossing mogelijk?

"In het boksen, waar dergelijk verwondingen ook veel voorkomen, wordt gewerkt met histo-acryl, een weefsellijm. Dat zou je kunnen overwegen. Maar medisch gezien is hechten beter, omdat je bij het gebruik van histo-acryl nog kans op doorbloeding hebt. En je moet als arts oppassen dat je vingers niet aan elkaar plakken, want het is gevaarlijk spul. En verder is er niks. Een nietmachine gebruik je alleen bij buik- en beenwonden en valt in de categorie grote stappen, snel thuis. Ik stond echt te juichen dat hij het zo deed, met naald en draad. Dit was helemaal volgens het boekje. Het enige wat je er op aan zou kunnen merken is dat ie geen handschoenen aan had. Maar in 'de wei' is dat ook niet echt nodig."

NRC Webpagina's
13 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad