24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

'Te weinig ambitie bij deze generatie'

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 13 JUNI. Voetbalcommentator Willem van Hanegem noemde het gisteren bij het tv- programma Ontbijt ter Duin op Canal+ "schandalig" dat scheidsrechter Collina Nederland een strafschop had toegekend tegen Tsjechië. De oud-international vond het niveau van de arbitrage op de eerste drie EK-dagen van een bedenkelijk niveau. "Ik kan me voorstellen dat ze steeds meer geld willen hebben om te fluiten", zei Van Hanegem cynisch. "Stuur hem een bos bloemen en wees blij", adviseerde Johan Cruijff zondagavond in Studio Sport, nadat Collina Oranje de helpende hand had toegestoken.

Oud-scheidsrechter John Blankenstein vond in Huis van Oranje van de NOS dat de Nederlandse strafschop "absoluut terecht" was gegeven. "Het is simpel. Vasthouden van een tegenstander is een overtreding", legde het hoofd scheidsrechterszaken van de KNVB uit. Blankenstein oordeelde dat de strafschop bij Italië-Turkije er geen één was. "Dat was niet meer dan een schouderduw."

Cruijff had vooral kritiek op het spel van de Nederlandse middenvelders tegen Tsjechië. "Ze wisten niet wat ze moesten doen." Hij constateerde tot zijn verbazing een verlamdheid bij in Italië en Spanje gelouterde spelers, zoals Cocu, Davids en Seedorf. "Misschien hadden juist zij last van iets te veel nervositeit." Vooraf was Cruijff het volledig eens geweest met de opstelling van Rijkaard. Hij had geen enkele twijfel over de goede afloop. "Het is een uitstekende beslissing om Overmars nog niet op te stellen."

Cabaretier Freek de Jonge vond bij Canal+ dat Seedorf "als gedrogeerd lam" over het veld had gelopen. "Deze generatie toont zich weinig ambitieus. Ze zijn allemaal zo braaf. Een groot conflict zit er niet in en volgens mij is er enige animositeit nodig om tot een topprestatie te komen", aldus De Jonge.

Cruijff en Van Hanegem vonden dat bij Nederland de spitsen te snel werden aangespeeld. "De bal werd maar één of twee keer rondgespeeld en dan al diep gespeeld. Dat was niet slim met die fysiek sterke Tsjechen. Nederland kwam zo niet aan voetballen toe en dat is toch ons sterkste punt", stelde Van Hanegem. Hij was lovend over de Tsjechische ploeg. "Ik zag ze bij het volkslied staan. Zo sterk, zo vol overtuiging. Ik voorspelde toen al dat het een moeilijke en vervelende avond zou worden." Van Hanegem wenste geen kritiek te leveren op de defensieve instelling van Tsjechië. "Nederland speelde zelf eigenlijk ook heel behoudend. Met Cocu vlak voor de verdediging."

'Het irriteert me dat het Nederlands elftal nog steeds niet klaar is', schreef Van Hanegem vanmorgen in zijn column in het Algemeen Dagblad. 'Je zag het bijvoorbeeld aan Davids. Die was vrij anoniem. Normaal helpt hij zijn ploeg over een dood punt heen. Nu was hij te veel bezig met uitleggen en coachen.'Oud-bondscoach Rinus Michels behoorde de afgelopen dagen niet tot de gasten in een van de EK-programma's op televisie. Hij was wel te zien in een commercial over telecommunicatie. Daarin deed Michels net of hij via de telefoon met Rijkaard praatte. "Hé Frank, alles kits? Het wordt tijd om weer een stukje te gaan varen (refererend aan de boottocht door de Amsterdamse grachten na de EK-winst van 1988, red.) Wat denk je van 3 juli?"

NRC Webpagina's
13 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad