24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Theater Ronald de Boer redt elftal

Door onze redacteur ROBERT MISSET
AMSTERDAM, 13 JUNI. Met een ferme handdruk en een vriendelijk 'ciao' nam Patrick Kluivert zondagavond in de Amsterdam Arena afscheid van de man die het dolende Nederlands elftal tegen Tsjechië met één fluitsignaal voor een afgang behoedde.

De Italiaanse scheidsrechter Collina vervalste niet alleen het wedstrijdbeeld door een buiteling van Ronald de Boer met een strafschop te honoreren. Indirect bekroonde hij een zwakke invalbeurt van de Nederlandse middenvelder en dat kan Clarence Seedorf wel eens de kop kosten. Nadat hij tien weken met een liesblessure had geworsteld, begon De Boer met rugnummer 16 aan het EK. Maar het Nederlandse publiek reageerde opgelucht toen de middenvelder van Barcelona na 57 minuten de speler met rugnummer 6 verving. Het is de tragiek van Seedorf dat in talloze huiskamers vermoedelijk net zo uitbundig op zijn wissel werd gereageerd als in de Arena. De 24-jarige Seedorf heeft bij Ajax, Sampdoria, Real Madrid, Inter Milaan én Oranje al een voetballeven achter de rug en toch maakt hij zich maar niet bemind bij zijn landgenoten.

De Boer strijdt met Seedorf om een basisplaats in Oranje. Hoewel ook de 30-jarige De Boer niet kon imponeren op de rechterflank stond uitgerekend hij aan de basis van het kapitale doelpunt van zijn tweelingbroer Frank. Wat een chaos trof Ronald de Boer in het veld, toen hij na bijna een uur zijn opwachting maakte. "We hebben vreselijk gezwijnd in de tweede helft", erkende hij. "We zaten geen moment in de wedstrijd. Iedereen liep uit zijn positie, er was totaal geen balans in het elftal."

En de openingszetten van Nederland waren nog wel zo veelbelovend geweest. " Aanvankelijk speelden we de bal goed rond en bleven we geduldig", meende Ronald de Boer. "Ons spel oogde een beetje saai. Maar zo moet dat tegen een land als Tsjechië, dat geraffineerd op de counter speelt. Nu kozen we na rust te vaak voor de lange bal op Kluivert en was de aansluiting onvoldoende. Terwijl we met 3-0 achter hadden kunnen staan, kregen we twee minuten voor tijd een strafschop. Dat kun je niet verzinnen."

Ronald de Boer had er wel een schwalbe voor nodig, nadat hij door de Tsjechische middenvelder Jiri Nemec aan zijn shirt was getrokken. Hij gaf ook ruiterlijk toe theater te hebben gespeeld. "Nemec trok me aan mijn shirt, al vond ik het eerste geval eerlijk gezegd meer een penalty waard. Toen hield Nemec me ook vast, waardoor ik de bal niet kon drukken. Na de tweede keer dacht ik: 'normaal zijn wij altijd het slachtoffer van dit soort duikelingen, laat ik het nu zelf maar eens doen'."

Broer Frank besefte dat hij niet mocht falen. Overtuigend bewees de aanvoerder dat sommige Nederlandse internationals wél een strafschop kunnen nemen. "Het gevoel dat ik niet zou missen, had ik tijdens het WK-duel met Brazilië nog sterker dan nu", zei Frank de Boer. "Ik sta bovenaan de lijst. Na mij komen Bergkamp, Kluivert, Stam en Zenden."

Frank de Boer kon onderweg naar de stip erg lang nadenken over de uitvoering van het vonnis. "Ik keek naar de klok en zag dat die 88 minuten aanwees. Ik realiseerde me dat ik Nederland alsnog aan de overwinning kon helpen en dat was natuurlijk een mirakel. De druk was groot, maar we hebben na elke training steeds twee penalty's genomen. Ik heb er tijdens het trainingskamp geen één gemist." En met een ironisch lachje: "Het kwam mooi uit dat Ronald die strafschop kreeg, want zijn invalbeurt had wel wat beter gekund." Dat kon Ronald de Boer slechts beamen. "Vanaf het begin was duidelijk dat ik met Clarence moet strijden om een basisplaats en ik heb de bondscoach vandaag niet kunnen overtuigen. Ik ben helaas slecht ingevallen. Ik kon niet laten zien wat ik wilde. Ik leed een paar keer dom balverlies. De één-tegen-één situaties met Nemec waren mij juist op het lijf geschreven. Bij die acties had Cocu kunnen aansluiten en hadden we meer rust kunnen creëren. Nu ging het te gehaast. De bal werd naar voren geslingerd en als een gek moesten we weer naar achteren rennen, omdat de Tsjechen telkens in balbezit kwamen."

Op zoveel zelfkritiek valt Seedorf zelden te betrappen. "Ik vind dat ik mijn taak goed heb uitgevoerd. Het belangrijkste is dat we die overwinning hebben gepakt en hoe ik me daar persoonlijk bij voel, dat komt nog wel." Hij wekte niet de indruk dat hij gelukkig was met zijn rol. "Hmmm, ik speel vrij sober ja. Dat zal ook wel de opdracht van de coach zijn." Wil hij niet meer laten zien dan hij mag? "Nou, ik ben hartstikke blij met die drie punten. En nu is het wel genoeg geweest." En weg was Seedorf in de wetenschap dat opnieuw een nationale discussie zal worden gevoerd over zijn positie in Oranje.

NRC Webpagina's
13 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad