24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Britse kater na feest in Eindhoven


De vrees dat Britse hooligans het centrum van Eindhoven onveilig zouden maken, bleek gisteren ongegrond. Wel verbaast de politie zich over de hoeveelheden bier die de supporters naar binnen slaan.

Door onze redacteur GUIDO DE VRIES

EINDHOVEN, 13 JUNI. Het stationsplein van Eindhoven, gisteravond tegen elven. Honderden Britse voetbalfans begeven zich naar hun bus of trein, die hen weer richting Engeland zal brengen. Zwijgend en gedwee passeert de stoet de vele politieagenten en ME'ers. "We zijn knock-out", zegt dertiger Phil Brooks uit Londen. "Een 2-3 tik tegen Portugal, en dat na een 2-0 voorsprong. Ongelooflijk, wat een off-day. Wat mij betreft moet Kevin Keegan afnokken als coach."

Brooks heeft de schilderingen van zijn gezicht geveegd, de rood-witte hoed van zijn kaalgeschoren hoofd gezet en zijn nationale vlag opgevouwen. Hij voelt zich "belabberd". "Het is net of ik 's avonds na een trouwpartij nog naar een begrafenis ben geweest. Want laat ik eerlijk zijn: overdag was het hier één groot feest. Ik ben daar best trots op; eindelijk laat onze aanhang eens zien dat ze ook iets anders kan dan rotzooi trappen."

Brooks wijst ook op de rol van de Engelse Football Supporters Association (FSA), die goodwill poogt te kweken. 's Ochtends organiseert de FSA op het veld van EVV Eindhoven een vriendschappelijke wedstrijd tussen Engelse en Nederlandse supporters. Daar laat dezelfde bond de collectebus rondgaan voor de getroffenen van de ramp in Enschede, een initiatief dat ze 's middags elders in de stad voortzet.

De warme Grote Markt vormt dan het middelpunt van een ware verbroedering tussen Engelse en Portugese fans. De vrees van de politie dat de Britse hooligans zouden huishouden blijkt ongegrond. Integendeel, de 2.100 politieagenten en twee pelotons van de ME wandelen - in T-shirt en zonder onnodig wapentuig - lachend en overal praatjes makend door het centrum. "Er zijn nergens problemen geweest, behalve bij de verkoop van illegale kaarten", zegt een politiewoordvoerder.

Hij is "verbaasd" over de hoeveelheden bier, die de Britten naar binnen slaan. Het 'innemen' begint kort na het middaguur, maar de horeca tapt 'evenementenbier' dat een alcoholgehalte heeft van slechts 2,5 procent. Het Engelse volkslied weerklinkt geregeld massaal, evenals de van de velden bekende aanmoedigingsliederen, gespeeld en gedanst door kleurrijke bands. Spandoeken van fans van Stoke City, Tottenham Hotspur en Manchester United wapperen in de wind, terwijl verkopers van Engelse hoeden en sjaaltjes goede zaken doen.

Als om zes uur Duitsland-Roemenië op de televisie is te zien, verdwijnen veel Britse supporters in de cafés op de Grote Markt of het Stratumseind. Dat ze sterk op de hand zijn van de Roemenen blijkt alras: wanneer de Oosteuropeanen scoren, kaatst een hausse van gejuich door beide uitgaanscentra. Londenaar Brooks slentert van café naar café als Duitsland-Roemenië bezig is. Hij kan niet stilzitten, zegt hij later, hij is "nerveus", wetende dat zijn Engeland 's avonds nog aan de bak moet.

Brooks is één van de naar schatting duizend Engelsen die géén toegangsbewijs hebben voor Engeland-Portugal. Hij bekent wél te hebben overwogen bij het Philips Stadion een zwart kaartje op de kop te tikken. "Van vrienden hoorde ik waar die verkopers stonden. Maar ik schrok van de prijs, ruim 150 pond! En dan had je nog de kans niet eens de tribune op te mogen wegens die identificatieplicht. Plus een mogelijke boete. Ik heb er daarom maar van afgezien."

Tegen achten zoekt Brooks daarom een café om Engeland-Portugal op en groot scherm te bekijken. Het wordt Kaffee De Groot, op een steenworp van het PSV-stadion. "Een echte fan zit toch zo dicht mogelijk in de buurt van zijn favoriete ploeg", vertelt hij. "Bovendien kan ik daar de geluiden van de tribunes horen." Brooks geniet van de openingsfase. Hij juicht hardop en voorspelt "een monsterscore" als het 2-0 voor Engeland staat. "Een afstraffing was mogelijk geweest", vindt Brooks, "als die verrekte Keegan had beseft dat je het accent bij zo'n riante voorsprong op verdedigen moet gaan leggen."

Of hij komend weekeinde naar Engeland-Duitsland in Charleroi gaat, weet Brooks nog niet. "Ik zit voorlopig een enorme kater. En ik heb nog geen kaartje. Ik twijfel, maar morgen kijk er misschien weer heel anders tegenaan. Zo gaat dat met een supporter."

NRC Webpagina's
13 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad