24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

'Zo bijzonder is het niet'

Oud-doelman Menzo scout van Oranje

Door een onzer redacteuren
HOENDERLOO, 7 JUNI. Bondscoach Frank Rijkaard heeft Stanley Menzo tijdens het EK als scout toegevoegd aan de technische staf van het Nederlands elftal. De 36-jarige oud- doelman van Ajax werd begin dit seizoen afgekeurd voor het bedrijven van betaald voetbal. Menzo fungeert als assistent van hoofdscout Tonnie Bruins Slot.

"Door het analyseren van wedstrijden heeft Stanley zijn afkeuring als prof kunnen verwerken", vertelde Bruins Slot gisteren in Hoenderloo. "Menzo heeft het daar heel moeilijk mee gehad. Hij moest eerst een tijdje afkicken."

Bruins Slot betrok de doelman afgelopen seizoen al bij de trainingen van het tweede elftal van Ajax. "Ik heb hem geholpen om afstand te nemen van het bestaan als profvoetballer. Menzo heeft zelfs af en toe nog gekeept. Stan heeft ook als coach gewerkt, dat paste ook in de trainerscursussen die hij volgde. In de vorm van een stage heeft Menzo vervolgens wedstrijden gescout, onder meer België-Portugal, omdat Menzo nu eenmaal goed bekend is met het Belgische voetbal. Dat deed hij zo goed dat ik bondscoach Rijkaard en manager Jorritsma heb voorgesteld hem bij het Nederlands elftal te betrekken."

Volgens Rijkaard verrichtte Menzo "al enkele hand-en spandiensten voor Bruins Slot". Nu Ruud Krol tijdens het EK met assistent Johan Neeskens voornamelijk op het veld actief is, kon de bondscoach nog wel een scout gebruiken. "We willen tijdens het EK niets aan het toeval overlaten", legde Rijkaard uit. "We willen van alle tegenstanders een uitgebreide analyse hebben. Omdat we diverse systemen moeten bestuderen, konden we nog wel iemand gebruiken, die de andere ploegen op het EK ontrafelt. In die rol heeft Menzo zich uitstekend ontwikkeld."

Glimlachend negeerde Menzo gisteren na de eerste training in Hoenderloo de aandacht voor zijn nieuwe functie. "Zo bijzonder is het allemaal niet", sprak hij relativerend. Maar Bruins Slot wist wel beter. "Menzo is natuurlijk bekend bij de spelers. Hij functioneert uitstekend in de groep en zijn analyses snijden hout."

Omringd door een uitgebreide technische- en medische staf heeft bondscoach Rijkaard voor het eerste EK-duel met Tsjechië slechts zorgen over de blessure van Marc Overmars. De aanvaller van Arsenal kampt met een verrekte spier in zijn dijbeen. Gisteren kon Overmars niet meetrainen met de selectie van Oranje. "De prognoses zijn redelijk", zei Rijkaard. "Maar we moeten afwachten of Overmars zondag inzetbaar is tegen Tsjechië."

NRC Webpagina's
7 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad