24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

De afvallers van Oranje houden zich groot


Winston Bogarde, Jerrel Hasselbaink en André Ooijer behoren niet meer tot de selectie van het Nederlands elftal voor het EK. Bondscoach Frank Rijkaard besloot het drietal niet op te nemen in de groep van 22 spelers.

Door onze redacteur ERIK OUDSHOORN

NYON, 2 JUNI. Winston Bogarde, Jerrel Hasselbaink en André Ooijer hielden zich groot, maar de beteuterde gezichten op een bizarre persconferentie spraken boekdelen. Zojuist hadden ze in hotel Beau Rivage van Nyon van bondscoach Frank Rijkaard in een persoonlijk gesprek vernomen dat ze de EK-selectie van het Nederlands elftal moeten verlaten. Rijkaard moest uit een groep van 25 spelers 22 namen kiezen. In het geval van Bogarde werd hij daartoe gedwongen. En dat deed de bondscoach extra pijn. De gedoodverfde linksback voor het basisteam kampte de afgelopen dagen met een blessure aan de hamstrings. Hij had bovendien veel kracht verloren door een zware griep. Woensdag kreeg hij bij een laatste test ook nog pijn in de kuit. Dat moet de doorslag hebben gegeven voor Rijkaard. De onfortuinlijke Bogarde sprak van een "persoonlijk drama".

Binnen twee jaar betekent dit opnieuw een bittere pil in zijn loopbaan als international. Het WK in Frankrijk moest hij kort voor de halve finale tegen Brazilië verlaten omdat hij zijn been brak tijdens de training. Bogarde was daarna ook bij zijn club Barcelona een half jaar uit de roulatie. "Ik wilde nu eens heel graag iets laten zien op een groot toernooi", zei Bogarde diep teleurgesteld. "Ik heb keihard gewerkt om het EK nog te halen. Aan de andere kant loop ik lang genoeg mee om te weten dat dit kan gebeuren."

Niet helemaal vanzelfsprekend was de streep die Rijkaard door de naam van André Ooijer zette. De PSV'er leek het logische alternatief voor Reiziger op de positie van rechtsback, was eventueel ook inzetbaar in het centrum van de defensie geweest maar viel toch af. Rijkaard verklaarde meer en betere opties in zijn hoofd te hebben voor het geval Reiziger geblesseerd raakt. "Ooijer speelde de laatste tijd bij PSV vooral in het centrum en dat kon je in onze oefenwedstrijden merken."

Rijkaard wilde niet vooruitlopen op de alternatieven voor de positie van rechtsback. Het ligt voor de hand dat ook Aron Winter op die plek kan worden ingezet. "Ik beschik over genoeg multifunctionele spelers", verkondigde de bondscoach.

Ooijer wist dat hij op de rand balanceerde van de selectie. Maar hij had toch hoop gehad. "De laatste twee interlands heb ik gespeeld. Daardoor kreeg ik weer meer vertrouwen. Des te zwaarder valt dan de mededeling dat je bent afgevallen." Gezien het aantal beschikbare centrumspitsen was het niet verrassend dat Jerrel Hasselbaink tot de afvallers behoorde. Al zullen ze daar in Engeland, Spanje en Portugal weinig van begrijpen. In deze landen maakte Hasselbaink furore als topscorer. Het afgelopen seizoen onderscheidde hij zich bij het gedegradeerde Atlético Madrid als de tweede topschutter van de Primera Division. Hasselbaink trof 24 keer doel, drie treffers minder dan de uiteindelijke topschutter Salva. Hasselbaink is na Seedorf de duurste Nederlandse speler nu Chelsea hem voor 52 miljoen gulden heeft overgenomen van de tweede club uit Madrid.

Rijkaard beoordeelde Hasselbaink in een keurkorps van internationale topspelers op zijn functionaliteit en individuele kwaliteit. En daarin moet de spits het afleggen tegen Kluivert, Bergkamp, Van Hooijdonk en Makaay. De Zaankanter nam woensdagavond met een doelpunt afscheid in het oefenduel tegen Servette. In de slotfase maakte hij de vierde en laatste treffer op aangeven van Makaay, die hem de opsteker duidelijk gunde. Het is voor Hasselbaink wrang dat Peter van Vossen wél door Rijkaard is gehandhaafd. De Zeeuw had het laatste halfjaar zelden een basisplaats bij Feyenoord. Op de trainingen van het Nederlands elftal maakte hij de afgelopen dagen een zeer gedreven indruk.

Voor Hasselbaink kwam Rijkaards besluit onverwachts. "Vooral ook omdat Van Nistelrooij door een blessure niet meer beschikbaar was. Toen Van Hooijdonk woensdagavond op de bank bleef, kreeg ik nog meer hoop. De bondscoach heeft mij duidelijk gemaakt dat mijn kwaliteiten zich beperken tot die van een centrumspits terwijl andere aanvallers op meerdere plaatsen inzetbaar zijn. We hebben een goed gesprek gehad; nou ja, wat kun je in dit geval goed noemen." Aan zijn nieuwe werkgever Chelsea wilde Hasselbaink nog niet denken. "Dat vind ik nu niet relevant. Het zeer slechte nieuws dat ik ben afgevallen houdt me momenteel meer bezig", gaf hij blijk van zijn diepe ontgoocheling.

Op basis van de nummers die Rijkaard de spelers heeft gegeven kan het volgende elftal worden samengesteld. Doel: Van der Sar (1). Achter: Reiziger (2), Stam (3), Frank De Boer (4) en Zenden (5). Midden: Seedorf (6), Cocu (7), Davids (8) en Overmars (11). Voor: Bergkamp (10) enKluivert (9).

Het Nederlands elftal heeft woensdagavond in Genève een oefenwedstrijd tegen de Zwitserse middenmoter Servette met 4-0 gewonnen. Voor Oranje scoorden Kluivert en Seedorf in de eerste helft. Makaay en Hasselbaink maakten na rust het kwartet vol.

Nederland begon met Westerveld in het doel. Reiziger, Stam, De Boer en Numan vormden de defensie. Op het middenveld opereerden Seedorf, Cocu, Van Bronckhorst en Overmars, terwijl Kluivert en Bergkamp de spitsposities innamen. In de tweede helft kregen De Goey, Ooijer, Winter, Zenden, Makaay, Bosvelt, Van Vossen en Hasselbaink speeltijd.

Het Nederlands elftal begon defensief zwak. De Nederlander Edwin Vurens en Rey misten fraaie kansen. Pas toen Kluivert in de twintigste minuut de ban had gebroken controleerde Oranje de wedstrijd. Zondag speelt Oranje in Lausanne zijn laatste oefeninterland tegen Polen.

NRC Webpagina's
2 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad