NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE



Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Kamer tegen wetsvoorstel

Zwarte handel voetbalkaartjes niet strafbaar

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 25 FEBR. Zwarte handel in voetbalkaartjes wordt niet strafbaar gesteld. Een initiatiefwetsvoorstel daar toe van de Kamerleden Atsma (CDA) en Rosenmöller (GroenLinks) is gisteren in de Tweede Kamer gesneuveld.

Bij stemming bleken uiteindelijk alleen de fracties van de indieners voorstander van strafbaarstelling.

In eerste instantie toonde ook de VVD zich bij monde van woordvoerder Rijpstra voorstander van een wijziging van het Wetboek van Strafrecht waardoor handelaren vervolgd zouden kunnen worden. Daarmee zou er een meerderheid van 78 zetels in de Kamer zijn geweest. Voorwaarde voor de VVD was wel dat de wet onmiddellijk na het Europees Kampioenschap voetbal van komende zomer weer in de prullenbak zou moeten kunnen verdwijnen, als na evaluatie zou blijken dat zij niets heeft opgeleverd. Die voorwaarde had de VVD neergelegd in een wijzigingsvoorstel. Minister Korthals (Justitie, VVD) bleek zich tijdens het debat hardnekkig tegen dit amendement te verzetten, omdat daarmee een 'horizon' zou worden geïntroduceerd in het strafrecht. Een dergelijke 'primeur' staat haaks op de bedoeling en de traditie van de strafwet. Zou het amendement worden aangenomen dan zou zwarte handel in voetbalkaartjes tot bijvoorbeeld 1 augustus 2001 worden verboden, daarna zou het eventueel weer mogen.

Maar ook zonder die wijziging wees Korthals het initiatief van de hand. Volgens de bewindsman is de wet niet te handhaven en zou het opsporen van zwarte handelaren een veel te sterke wissel trekken op de recherche van de politie-korpsen. Die manschappen kunnen tijdens het EK wel beter worden benut, meent de bewindsman.

Daar komt bij, aldus Korthals, dat zwarte handelaren langs civielrechtelijke weg kunnen worden aangepakt omdat zij onrechtmatig handelen jegens de organisatie van het toernooi, die voorwaarden aan het gebruik van de toegangskaartjes stelt. Eén van die voorwaarden is dat de naam op het kaartje correspondeert met de identiteit van de houder.

De indieners van het voorstel verwezen tijdens het debat naar de situatie in België, waar via een speciale Voetbalwet de zwarte handel in kaartjes strafbaar is gesteld. Volgens Atsma is in België sinds het van kracht worden van die wet geen enkele zwarte handelaar opgedoken, terwijl er in Nederland nu al minimaal veertig op professionele wijze zouden opereren.

Voorzitter J. Vogel van de politievakorganisatie ACP was gisteravond na het wegstemmen van het initiatief buitengewoon teleurgesteld. Hij vindt dat de politie een preventief middel uit handen is geslagen, dat ook bij Champions-Leaguewedstrijden van nut had kunnen zijn.

NRC Webpagina's
25 FEBRUARI 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad