NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE



Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Controle kaarten EK 2000 beperkt

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 24 FEBR. Voetbalsupporters die bij het Europees kampioenschap een kaartje hebben dat niet op hun naam staat, kunnen veelal toch het stadion in. Het is namelijk onmogelijk om iedereen die naar binnen wil uitvoerig te controleren.

Dat stelt een adviescommissie onder voorzitterschap van commissaris van de koningin in Groningen, Alders, in een rapport dat is uitgebracht aan minister Peper (Binnenlandse Zaken). De commissie baseert haar bevindingen op onderzoek van het Crisis Onderzoeksteam (COT) dat voor Peper heeft onderzocht of de maatregelen om de orde rond het evenement te handhaven voldoende zijn. De commissie-Alders is daar niet onverdeeld optimistisch over, zo blijkt uit het advies. Er worden veel plannen gemaakt, maar nog niet veel uitgeprobeerd of omgezet in praktijk. Zo wordt het bijvoorbeeld nu wel tijd om politieagenten uit de periferie, die straks moeten assisteren in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Arnhem vertrouwd te maken met rellerige situaties die rond een stadion kunnen plaats hebben.

De waarschuwing van de adviescommissie over de beperkte controleerbaarheid van de toegangskaarten komt op een moment dat de Tweede Kamer debatteert over een initiatief-wetsvoorstel van de leden Atsma (CDA) en Rosenmöller (GroenLinks), dat het zwart handelen in voetbalkaartjes strafbaar wil stellen. Het COT heeft zich positief over dat initiatief uitgelaten. De indieners willen echter nadrukkelijk niet dat afnemers van zwarte kaartjes strafbaar worden gesteld. Dat zou alleen moeten gelden voor personen of bedrijven die zich aan de zwarte handel schuldig maken.

De kaarten voor de eerste ronde van Euro 2000 zijn al verkocht en worden in de eerste week van mei gedistribueerd. Daarvan staat 42 procent op naam.

NRC Webpagina's
24 FEBRUARI 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad