NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE



Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Kamer voor bestraffen zwarthandel EK- kaartjes

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 23 FEBR. Het wetsvoorstel van de fracties van CDA en GroenLinks in de Tweede Kamer dat zwarthandel in voetbalkaarten strafbaar wil stellen, lijkt op een meerderheid in de Tweede Kamer te kunnen rekenen nu de VVD steun heeft toegezegd.

Dat bleek gisteren tijdens het debat in de Kamer over het initiatiefwetsvoorstel. VVD-Kamerlid Rijpstra zei in te willen stemmen als Justitie direct van de wet af kan als die niet blijkt te werken. Hij erkende wel dat dit een schoolvoorbeeld dan was van "gelegenheidswetgeving".

De wet zou volgens hem moeten verdwijnen als na evaluatie blijkt dat er "geen succeszaken" uit voort zijn gekomen.

Binnen de coalitie wordt met verbazing gereageerd op die opstelling, vooral omdat Rijpstra's partijgenoot, minister Korthals (Justitie) en de Raad van State van mening zijn dat deze wet niet te handhaven is. PvdA- Kamerlid Middel leverde daarom gisteren stevige kritiek op de positie die de VVD gekozen heeft. D66-woordvoerster Ravestein noemt de opstelling van de VVD "bevreemdend", terwijl woordvoerder Van der Staaij (SGP) de VVD verwijt "een tijdelijke wet te willen voor iets dat geen tijdelijk probleem is".

Het initiatiefwetsvoorstel voorziet erin dat bedrijven en professionele personen die zwart in toegangskaarten handelen strafrechtelijk kunnen worden vervolgd.

Daarmee moet vooral worden voorkomen dat rivaliserende supportersgroepen tijdens wedstrijden in eenzelfde vak terechtkomen, zoals is gebeurd tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Frankrijk in 1998.

Indieners Rosenmöller (GroenLinks) en Atsma (CDA) willen op die manier supportersrellen tijdens het EK voetbal voorkomen.

De indieners van het initiatief wetsvoorstel en de regering komen morgen aan het woord.

NRC Webpagina's
23 FEBRUARI 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad