U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
teller
Europese Bank wordt volwassen

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE



Europese Bank wordt volwassen

Creditcard

In euro's betalen met een creditcard, dat kan als op 1 januari 1999 de girale euro wordt ingevoerd. Althans, dat vertellen creditcardmaatschappijen aan hun klanten. ,,Vanaf 1 januari kan de kaarthouder aankopen doen in euro'', stelt creditcardmaatschappij Visa. ,,American Express is europroof'', belooft de concurrent. Buiten Europa worden creditcards aangeprezen als het ideale betaalmiddel voor zakelijke reizigers naar Europa: geen gedoe meer met allerlei verschillende valuta, in alle landen die deelnemen aan de Economische en Monetaire Unie (EMU) is het mogelijk te betalen met een munteenheid: de euro.

Dat verhaal gaat echter maar ten dele op. In Belgie, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Ierland, Italie, Luxemburg, Oostenrijk en Portugal zijn creditcardbetalingen in euro's vanaf 1 januari inderdaad al mogelijk. In de twee andere EMU-landen, Nederland en Finland, niet.

Dat is verwarrend voor de consument, vinden de VVD-Kamerleden Voute-Droste en Van Beek. Zij stelden Kamervragen aan minister Zalm (Financien) over de afwijkende creditcardpolitiek van Nederland. De consument is volgens hen gebaat bij eenduidig beleid. Als giraal betalingsverkeer en beurstransacties in euro's wel mogelijk zijn, moeten eurobetalingen met creditcards ook kunnen, vinden de parlementariers.

Zalm is het daar niet mee eens. ,,Het Nationaal Forum voor de introductie van de euro heeft gekozen voor een algehele overgang van het girale toonbankbetalingsverkeer op hetzelfde moment dat de chartale euro's in omloop worden gebracht, namelijk op 1 januari 2002. Tot die tijd zal het girale toonbankbetalingsverkeer in guldens plaatsvinden'', aldus het antwoord van de minister. Onder giraal betalingsverkeer verstaat Zalm niet aleen betalingen met pinpas, chipknip, chipper, cheques en girobetaalkaarten, maar ook betalingen met creditcards.

De kans op fouten is groot als creditcardbetalingen in euro's al voor 1 januari 2002 worden toegestaan. Kassa's zijn voor die tijd niet op euro's berekend en creditcardapparaten evenmin.

De kans bestaat dat iemand een bedrag in guldens zonder het te weten in euro's afrekent, of andersom. Om dat risico weg te nemen, zou iedere winkel een apart creditkaartapparaat voor betalingen in guldens en een appart apparaat voor euro's moeten hebben. Dat is niet erg praktisch. Bovendien is het aantal betalingstransacties dat in Nederland per creditcard wordt afgewikkeld beperkt.

Consumenten zullen pas op 1 januari 2002 massaal overstappen op de euro. Tot die tijd zal de euro hoofdzakelijk in het zakelijke betalingsverkeer gebruikt worden. Zalm: ,,Naar verwachting zullen met name internationaal opererende bedrijven die op internationaal georienteerde markten actief zijn behoefte hebben om vanaf 1 januari 1999 de euro te gebruiken.''

Het girale betalingsverkeer biedt daarvoor volgens Zalm voldoende mogelijkheden. Particulieren kunnen die ook benutten. ,,Banken bieden klanten die dat wensen per 1 januari 1999 de mogelijkheid de bankrekening om te zetten in euro (gratis en veelal met behoud van rekeningnummer) en in hun girale betalingsverkeer europroducten (overschrijvingsformulieren, crediteuren- en spoedbetalingen, etc.) te gebruiken. Natuurlijk kunnen ook effectenrekeningen worden omgezet in euro.''

NRC Webpagina's
17 DECEMBER 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad