U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Elektronisch zakendoen

Dossier Elektronisch uitgeven

Nieuws

Achtergrond

VNU

Wolters Kluwer

Reed Elsevier

Wegener

De Telegraaf

PCM

Overige uitgevers

Links






Reacties

Fusie brengt AOL Time Warner verlies

Door onze correspondent LUCAS LIGTENBERG
NEW YORK, 1 FEBR. AOL Time Warner is in het laatste kwartaal van het afgelopen jaar diep in de verliezen gedoken door de kosten die AOL heeft moeten maken voor de overname van Time Warner. Dat heeft het nieuwe mediaconcern gisteren bekendgemaakt.

Het nettoverlies van AOL kwam uit op 1,1 miljard dollar (ruim 2,5 miljard gulden). Behalve de fusiekosten is in dit bedrag ook het verlies meegenomen dat AOL heeft geleden op een deel van zijn investeringsportefeuille. "Marktomstandigheden" worden hiervoor als oorzaak aangedragenDe cijfers vielen beleggers tegen. In reactie op het nieuws daalde het aandeel gisteren op de beurs van New York met 1,75 dollar naar 52,56 dollar. AOL en Time Warner zijn pas drie weken geleden officieel samengevoegd. De overname heeft AOL uiteindelijk 106 miljard dollar gekost en een bedrijf opgeleverd dat dominant is op internet en op het gebied van amusement. Voor geheel 2000 steeg de omzet van 32,5 miljard naar 36,2 miljard dollar. Dit jaar hoopt het bedrijf meer dan 40 miljard dollar om te zetten. Dat komt neer op een toename van 12 procent. AOL Time Warner houdt vast aan deze agressieve doelstelling ondanks de lagere groei van de Amerikaanse economie. Die kan belangrijke gevolgen hebben voor AOL Time Warner, omdat het mediaconcern een belangrijk deel van zijn inkomsten haalt uit advertenties.

Het bedrijf verwacht dat zijn inkomsten uit abonnementen dit jaar 12 tot 14 procent zullen stijgen. De omzet uit reclames en internethandel zal naar verwachting 18 tot 22 procent omhooggaan. AOL, dat nu al 29 miljoen abonnees heeft, verwacht er 5 tot 6 miljoen bij te krijgen. Het bedrijf heeft nu 5 miljoen abonnees buiten de VS maar is van dat aantal te vergroten. Het mediaconcern probeert bijvoorbeeld in Italië de markt te betreden. AOL Time Warner wil in totaal 2.500 mensen ontslaan. Het gaat om bezuinigingen bij CNN maar ook bij AOL. volgens Gram Parsons, een van de topbestuurders, heeft het bedrijf met de maatregelen die nu zijn aangekondigd "het ergste wel achter de rug". AOL Time Warner vertelde gisteren meer over zijn plannen om het huwelijk uit te buiten. "Als ik een woord moest gebruiken voor AOL Time Warner zou het 'abonnement' zijn", zei topman Gerald Levin in een toelichting. Het bedrijf heeft een abonneebestand van ongeveer 130 miljoen. Het betreft internetabonnees van AOL, lezers van Time en 20 miljoen kabelabonnees. AOL Time Warner zal zijn abonnees de mogelijkheid bieden om muziek van artiesten binnen te halen. De studio verwacht veel van het laatste kwartaal van dit jaar omdat dan de Harry-Potterfilm zal worden gelanceerd.

NRC Webpagina's
1 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad