U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Elektronisch zakendoen

Dossier Elektronisch uitgeven

Nieuws

Achtergrond

VNU

Wolters Kluwer

Reed Elsevier

Wegener

De Telegraaf

PCM

Overige uitgevers

Links






Reacties

Voor 12,3 miljard gulden

Reed Elsevier wint slag om Harcourt VS

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 27 OKT. Uitgever Reed Elsevier en rivaal Thomson hebben met een gezamenlijk bod de biedingsstrijd om het Amerikaanse Harcourt gewonnen. Reed Elsevier betaalt 12,3 miljard gulden voor twee divisies van Harcourt.

Dat heeft het bedrijf vanochtend bekend gemaakt. Het Brits-Nederlandse Reed Elsevier koopt de divisie wetenschappelijke uitgaven van Harcourt en versterkt daarmee zijn positie als marktleider. Daarnaast krijgt het educatieve uitgeverijen in de Verenigde Staten die boeken, leersystemen en testen maken voor onderwijs van de kleuterschool tot en met de hoogste klas van de middelbare school.

Het Canadese Thomson, een belangrijke concurrent van Reed op het gebied van juridische databases, koopt voor 5,5 miljard gulden een ander deel van Harcourt dat zich richt op studieboeken voor hoger onderwijs en 'onderwijs op afstand' via internet.

Harcourt stond sinds juli te koop. De familie Smith, grootaandeelhouder van het bedrijf met een belang van 28 procent, was ontevreden over de stagnerende koers van het aandeel. Nadat bekend werd dat zakenbank Goldman Sachs een koper zou zoeken, steeg de koers van Harcourt met 21 procent. Reed Elsevier betaalt nu 59 dollar per aandeel. Dat is een premie van 13 procent ten opzichte van de slotkoers van donderdag in New York, maar veel minder dan de voorspelling van rond de 70 dollar per aandeel die bestuursvoorzitter R. Smith graag had willen hebben.

Het is met afstand de grootste overname in de geschiedenis van Reed Elsevier. , ,Het gaat om mooie bedrijven in aantrekkelijke markten", zei bestuursvoorzitter Crispin Davis in een toelichting. "Met deze combinatie hebben we een goede uitgangspositie om harder te groeien dan de markt." De grootste overname van Elsevier tot nu toe was de Amerikaanse database Lexis-Nexis, in 1994 voor 1,5 miljard dollar (destijds 2,6 miljard gulden). Vier maanden geleden kocht de uitgever ook al een bedrijf dat vakbeurzen organiseert in Europa (Miller Freeman) voor 1,3 miljard gulden.

De overname moet zijn afgerond in het eerste kwartaal van volgend jaar en wordt in eerste instantie betaald met een overbruggingskrediet van 6,5 miljard dollar. Het bedrijf overweegt nieuwe aandelen uit te geven tot een bedrag van ongeveer 1,5 miljard dollar.

Beleggers reageerden vanochtend positief op het nieuws dat er een akkoord is bereikt. De koers van het aandeel Elsevier in Amsterdam was aan het begin van de middag met bijna 3 procent gestegen tot 14,54 euro.

Topman Davis kondigde tegenover analisten aan dat hij een kostenbesparing verwacht van 185 miljoen gulden, voor een deel door sluiting van het hoofdkantoor van Harcourt. Voor extra investeringen in de overgang naar gedrukte uitgaven naar publiceren via internet is ongeveer 100 miljoen gulden vrijgemaakt.

Met de overname van Harcourt stijgt de omzet van de wetenschappelijke uitgaven van Reed Elsevier van 2,2 miljard gulden (over 1999) tot bijna 4 miljard gulden. De omzet van de divisie educatieve uitgaven van Harcourt zal dit jaar ongeveer 1 miljard dollar (2,65 miljard gulden) bedragen.

NRC Webpagina's
27 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad