U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Elektronisch zakendoen

Dossier Elektronisch uitgeven

Nieuws

Achtergrond

VNU

Wolters Kluwer

Reed Elsevier

Wegener

De Telegraaf

PCM

Overige uitgevers

Links






Reacties

Elsevier en rivaal Thomson doen een miljardenbod

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 21 OKT. De Nederlands-Britse uitgever Reed Elsevier heeft samen met een van zijn grootste concurrenten, het Canadese Thomson, een miljardenbod uitgebracht op het Amerikaanse Harcourt. Hun bod zou tussen de 4 en 5 miljard dollar (10 tot 13 miljard gulden) liggen, zo meldt de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal.

Elsevier en Thomson zijn met hun databases (Lexis-Nexis en WestLaw) twee grote concurrenten op het gebied van juridische informatie in de Verenigde Staten. Een gezamenlijk bod van twee rivalen is ongebruikelijk, maar niet uniek. Eerder dit jaar besloten bijvoorbeeld ook de twee grootste koekjesproducenten ter wereld, het Amerikaanse Nabisco en het Franse Danone, om de boedel van het Britse United Biscuits onderling te verdelen. Daar ging wel een biedingsstrijd aan vooraf.

De educatieve en wetenschappelijke uitgever Harcourt wordt geveild door zakenbank Goldman Sachs. Meestal is bij zo'n veiling een gezamenlijk bod van twee branchegenoten niet toegestaan. De belangrijkste concurrent van Reed Elsevier en Thomson is een samenwerkingsverband van een drietal financiële partijen. Het Nederlandse Wolters Kluwer zou alleen een bod hebben gedaan op een klein deel van Harcourt.

Reed Elsevier en Thomson zouden al overeenstemming hebben bereikt over het opsplitsen van Harcourt. Reed Elsevier heeft vooral belangstelling voor de wetenschappelijke uitgaven en de uitgeverijen van schoolboeken voor de lagere en middelbare school. Thomson zou de divisies krijgen die boeken en software maken voor studenten.

Bestuursvoorzitter Richard Smith, die een belang van 28 procent in Harcourt heeft, rekent op een koopsom van 5 miljard dollar.

NRC Webpagina's
21 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad