U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Elektronisch zakendoen

Dossier Elektronisch uitgeven

Nieuws

Achtergrond

VNU

Wolters Kluwer

Reed Elsevier

Wegener

De Telegraaf

PCM

Overige uitgevers

Links






Reacties

Bod Elsevier en Wolters

Uitgevers bieden in VS op Harcourt

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 17 OKT. De Nederlandse uitgevers Reed Elsevier en Wolters Kluwer bieden mee op de Amerikaanse educatieve uitgeverij Harcourt General. De prijs kan volgens analisten oplopen tot 6 miljard dollar (15 miljard gulden).

Harcourt maakte in juni dit jaar bekend dat het bedrijf te koop was. Gisteren sloot de inschrijving voor een biedingsproces dat wordt georganiseerd door zakenbank Goldman Sachs. Zowel Reed Elsevier als Wolters Kluwer bevestigen dat ze meedoen aan de veiling maar willen verder geen commentaar geven.

Analist André Moons van zakenbank CSFB verwacht dat Elsevier geïnteresseerd is in Harcourt als geheel en Wolters Kluwer alleen in enkele onderdelen. Als andere kandidaatkopers worden het Canadese Thomson, een aantal Amerikaanse uitgevers en het Duitse Bertelsmann genoemd. Harcourt heeft een omzet van bijna 6 miljard gulden. Tweederde is afkomstig van schoolboeken, studieboeken en opleidingen (ook online), eenderde van wetenschappelijke uitgaven.

De belangstelling van de Nederlandse uitgevers voor Harcourt komt niet onverwacht. Bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers in augustus zei bestuursvoorzitter Crispin Davis van Reed Elsevier al dat hij naar Harcourt keek. De wetenschapsdivisie van Harcourt (omzet 1,9 miljard gulden) zou mooi aansluiten bij die van Elsevier (omzet 2,2 miljard gulden). Ook zou het concern in één klap een sterke positie opbouwen in het snelgroeiende segment educatie.

Topman Rob Pieterse van Wolters Kluwer was in augustus voorzichtiger. Ook hij keek met interesse naar Harcourt maar kondigde aan met een oorlogskas van maximaal 2,5 miljard gulden slechts op delen te zullen bieden.

Harcourt maakte op 19 juni dit jaar bekend dat het zocht naar 'strategische alternatieven', een eufemisme voor het zichzelf te koop aanbieden. De koers van het aandeel steeg binnen één dag met 31 procent van 42 tot 55 dollar. Gisteren sloot de koers op 61 dollar, waarmee de beurswaarde 5,5 miljard dollar was. Daarnaast heeft Harcourt een schuldenlast van 1,2 miljard dollar.

Grootaandeelhouder is de familie Smith met een belang van 28 procent. Harcourt is het residu van een ontmanteld familieconglomeraat met ondermeer bisocopen en Pepsi-bottelaars. De uitgeverij kwam in 1991 binnen boord met de overname van Harcourt Brace Jovanovich. Daarna zijn in 1993 de bioscopen afgesplitst en afglopen jaar de kledingdivisie (Neiman Marcus) in 1993. Over de negen maanden tot en met 31 juli 2000 rapporteerde Harcourt een omzet van 1,68 miljard dollar, een bedrijfsresultaat van 210 miljoen dollar en een nettowinst van 100 miljoen dollar.

NRC Webpagina's
17 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad