U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Elektronisch zakendoen

Dossier Elektronisch uitgeven

Nieuws

Achtergrond

VNU

Wolters Kluwer

Reed Elsevier

Wegener

De Telegraaf

PCM

Overige uitgevers

Links






Reacties

Overname VNU in VS voor 1,5 mld

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 18 JULI. Uitgever VNU, in Nederland bekend van Libelle en de Gouden Gids, wordt de grootste organisator van vakbeurzen in de Verenigde Staten. VNU koopt het Amerikaanse bedrijf Miller Freeman voor 650 miljoen dollar (ongeveer 1,5 miljard gulden) van het Britse mediaconcern United News & Media.

VNU wordt met Miller Freeman eigenaar van dertien van de tweehonderd grootste Amerikaanse vakbeurzen. Het passeert daarmee Cahners, een dochter van de Brits-Nederlandse uitgever Reed Elsevier. Miller Freeman behaalt ongeveer driekwart van zijn omzet uit de organisatie van vakbeurzen en de rest uit tijdschiften en nieuwsbrieven en dergelijke. De belangrijkste marktgebieden zijn 'sport en sportkleding', 'reizen', 'vastgoed' en 'juwelen, cadeaus en merchandising'.

"Beurzen en tijdschriften zijn een ideale combinatie", zegt R.J. Goedkoop, directeur business development van VNU. "Je wil als uitgever zoveel mogelijk interactie met je doelgroep. Met een tijdschrift bereik je die een keer per maand of per week. Daarom organiseer je ook beurzen, shows en conferenties. Op internet kan het contact nog intensiever worden, met een site voor de hele sector of met virtuele vakbeurzen. Ook versterken alle onderdelen elkaar."

Miller Freeman had in 1999 een omzet van 503 miljoen gulden en een bedrijfsresultaat van 136 miljoen gulden. VNU behaalde afgelopen jaar een omzet van 6,2 miljard gulden en een nettowinst van 540 miljoen gulden. VNU betaalt de overname in contanten en wil dat in het najaar herfinancieren met een emissie van nieuwe aandelen voor ruim 1 miljard gulden. De betaalde overnamepremie (goodwill) is in de VS voor ongeveer 85 procent fiscaal aftrekbaar. Door de overname zal de winst per aandeel (vóór afschrijving van de goodwill) volgens VNU in 2001 met 5 procent stijgen.

VNU heeft geen belangstelling voor de Europese onderdelen van Miller die te koop staan, zegt Goedkoop. Het Brits-Nederlandse Reed Elsevier zou kandidaatkoper zijn. Ook heeft VNU geen interesse in het Amerikaanse bedrijf Advanstar, een branchegenoot van Miller.

NRC Webpagina's
18 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad