U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Cahier Derde Woensdag

Nieuws

Achtergronden

Opinie

Profiel

Documenten

Links

VVD botst met coalitie over gebruik enquêtes

Door onze redacteuren
DEN HAAG, 15 JUNI. De VVD- fractie in de Tweede Kamer is in botsing gekomen met de coalitiepartners en de oppositie over het gebruik van parlementaire enquêtes en - onderzoeken. De meerderheid van de Kamer keert zich tegen de lijn van de VVD om terughoudender te zijn met enquêtes.

VVD-fractieleider Dijkstal bepleitte vanmorgen het accent bij de controle op beleid te leggen bij Kamercommissies. Een dergelijke vorm van controle is volgens hem effectiever en minder op incidenten en effectbejag gericht. Dijkstal hield zijn pleidooi bij het debat over de financiële verantwoording van het kabinet over het jaar 1999.

PvdA-fractieleider Melkert noemde de kritiek van Dijkstal op het enquêtewapen "gratuit". CDA-fractieleider De Hoop Scheffer zag een "grote spanning" in het pleidooi van Dijkstal Kamercommissies meer gewicht te geven bij het controleren van kabinetsbeleid en de lijn van de VVD-fractie terughoudender te zijn met het instellen van enquêtes.

Dijkstal keerde zich vorig jaar al tegen de wijze waarop de enquête naar de afwikkeling van de Bijlmerramp is verlopen. En nog onlangs uitte hij kritiek op de wijze waarop een Kamercommissie onderzoek doet naar de Nederlandse betrokkenheid bij vredesoperaties, zoals die in voormalig Joegoslavië.

De fractieleider van de VVD benadrukte vanmorgen dat met name de openbare verhoren bij een enquête of een onderzoek vaak niet leiden tot de gewenste helderheid. Hij noemde het veelzeggend dat de commissie-Oosting die in opdracht van de regering onderzoek doet naar de oorzaak van de vuurwerkramp in Enschede zijn onderzoek in de beslotenheid verricht.

Melkert wil dat ministers voortaan ook verantwoordelijk worden gehouden voor de activiteiten van onderdelen van de rijksoverheid die zelfstandig werken, de zogeheten zelfstandige bestuursorganen (zbo's). Volgens Melkert moet een minister kunnen worden aangesproken als zo'n organisatie geen goede prestatie levert. Dijkstal toonde zich terughoudend zolang taak en werkwijze van de zbo's niet wettelijk zijn geregeld.

De grootste oppositiefractie, het CDA, toonde zich kritisch over de resultaten van de eerste beleidsverantwoording van het kabinet. Fractieleider De Hoop Scheffer vond de geleverde cijfers van de departementen te gebrekkig en de ambitie van het kabinet te gering. Hij zei de ruimte te willen houden om ministers op hun prestaties 'af te rekenen'.

Met andere fracties was hij uiterst kritisch over de wijze waarop de minister van Volksgezondheid omgaat met onder meer de wachtlijsten in de zorg. Rosenmöller sprak over het ministerie "van vertraging, wisselvalligheid en slordigheid".

Lees ook: Bijdragen fracties

NRC Webpagina's
15 juni 2000

Den Haag

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad