Dossier Clinton  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 



Dossier Clinton

Actueel

Wat is impeachment?

Transcriptie van Clintons verhoor voor de Grand Jury (17 aug. 1998). Ook als zip-bestand te downloaden.

Starr Report

Clintons reactie op het Starr Report

Clintons tweede reactie op het Starr Report

Monica Lewinsky
Linda Tripp
Paula Jones

Schakels:
Het Witte Huis
Huis van afgevaardigden
Senaat
Impeachment procedure
CNN
BBC
Nieuws over Clinton
bij Yahoo!



Clinton hoeft van Amerikanen niet weg

Door onze correspondent
WASHINGTON, 12 DEC. De meeste Amerikanen geloven dat president Clinton meineed heeft gepleegd tegenover de grand jury, de geheime kamer van onderzoek in de affaire-Lewinsky. Ook zijn ze ervan overtuigd dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn macht. Toch vinden ze nog steeds dat hij niet afgezet moet worden.

Dat blijkt uit een nieuwe opiniepeiling van CNN, de krant USA Today en het onderzoeksbureau Gallup, die donderdagavond is uitgevoerd. Volgens de peiling gelooft 71 procent van de Amerikanen dat Clinton onder ede loog tegenover de grand jury, terwijl 64 procent denkt dat hij loog toen hij onder ede verhoord werd door de advocaten van Paula Jones.

Meer dan de helft van de ondervraagden (56 procent) zei de impeachment-procedure in het Huis van Afgevaardigden ,,goed' of ,,min of meer goed' te volgen. Slechts 34 procent vond dat de commissie voor Justitie voor impeachment moest stemmen, 63 procent was daar tegen. Volgens de peiling gelooft 63 procent van de Amerikanen dat Clinton zijn macht heeft misbruikt (35 procent gelooft dat niet), terwijl de helft denkt dat hij de rechtsgang heeft tegengewerkt (43 procent denkt van niet).

De publieke belangstelling voor de voortgang van de impeachment-procedure lijkt minder groot dan ten tijde van het Watergate-schandaal, dat in 1974 leidde tot het aftreden van president Nixon. De hoorzittingen en debatten van de commissie voor Justitie zijn alleen integraal op televisie uitgezonden door nieuwszenders op de kabel, zoals CNN, MSNBC, Fox News en C-Span. De grote tv-stations NBC, ABC en CBS zenden slechts af en toe fragmenten uit. De kijkcijfers van de nieuwszenders namen de afgelopen dagen wel fors toe (voor CNN bijvoorbeeld met 82 procent). Maar het aantal kijkers bleef nog ver achter bij de dagen waarop het rapport van aanklager Starr over de affaire-Lewinsky openbaar werd gemaakt.

De opiniepeilingen lijken weinig invloed te hebben op de Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden, die volgende week moeten beslissen of Senaat een proces over afzetting moet voeren. Voor Republikeinse Congresleden is het oordeel van de actieve Republikeinen in hun eigen district, belangrijker dat de gemiddelde opinie in het land.

NRC Webpagina's
12 december 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad