NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Clinton

Actueel

Transcriptie van Clintons verhoor voor de Grand Jury (17 aug. 1998). Ook als zip-bestand te downloaden.

Starr Report

Clintons reactie op het Starr Report

Clintons tweede reactie op het Starr Report

Monica Lewinsky

Linda Tripp

Paula Jones

Links

De Amerikaanse president Bill Clinton wordt sinds 1993 achtervolgd door beschuldigingen van ongewenste intimiteiten. Het onderzoek van onafhankelijk aanklager Kenneth Starr maakte het seksleven van de president van de Verenigde Staten tot een kwestie van grote politieke importantie, waarmee het ook een publieke zaak werd. Verhoren van Clinton en voormalig stagiaire Monica Lewinsky vol seksuele en zeer persoonlijke details werden door het Congres openbaar gemaakt en gingen via de ether en het Internet de hele wereld over.

De zaak-Lewinksy is een regelrecht uitvloeisel van de Jones-affaire. De advocaten van Jones hebben het land afgezocht naar vrouwen die Clinton onwelgevoeglijk zou hebben benaderd teneinde op die manier een libidineus gedragspatroon van de president aannemelijk te maken. Zo zijn zij Lewinsky op het spoor gekomen. De voormalige stagiaire heeft onder ede de aantijgingen ontkend. Lewinsky zou collega en vriendin Linda Tripp hebben verteld dat ze door de president en een van diens vrienden tot die ontkenning is aangezet. Dat zou kunnen betekenen dat de president zich schuldig heeft gemaakt aan het aanzetten tot meineed en het belemmeren van de rechtsgang. Dergelijke vergrijpen kunnen tot impeachment leiden, afzetting van de president door de Senaat.

Zaterdag 19 december 1998 is deze impeachment-procedure in gang gezet. Vrijdag 12 februari heeft de Amerikaanse Senaat president Clinton vrijgesproken van de twee beschuldigingen waarvoor hij terecht stond in het impeachmentproces. Kort daarna bood Clinton het Congres en het Amerikaanse volk verontschuldigingen aan voor zijn gedrag in de affaire-Lewinsky.

Dossier Clinton biedt behalve actueel nieuws ook originele overheidsdocumenten, waaronder het rapport van aanklager Kenneth Starr en de transcriptie van Clintons verhoor voor de Grand jury.

NRC Webpagina's
2 augustus 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad