U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Cahier Boskalis-HBG

Nieuws

Achtergrond

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

Charme-offensief: HBG is wit, Boskalis zwart

Door onze redacteuren MENNO TAMMINGA en ERIK VAN DER WALLE
RIJSWIJK, 29 FEBR. Zijn beurskoers is rampzalig, erkent hij. Maar het wenkend perspectief is er: een Belgische alliantie in het baggerbedrijf. Topman Veraart van HBG verweert zich tegen het voorgenomen bod van Boskalis.

Na vier dagen zwijgzaamheid, met uitzondering van een persbericht, lanceerde bestuursvoorzitter J. Veraart van Hollandsche Beton Groep (HBG) gisteren een charme-offensief om de strijd van woorden te winnen voordat straks de strijd met de geldbuidel losbarst.

In rap tempo ,,deed'' hij onder meer de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), de centrale ondernemingsraad en de ondernemingsraad van baggerdochter HAM en diverse media. Op het eigen intranet publiceerde HBG voor zijn 23.000 medewerkers een chronologie van de onderhandelingen met Boskalis in de afgelopen twee jaar en de visie van het bestuur daarop.

Afgelopen vrijdag kondigde baggeraar Boskalis een bod aan, dat HBG direct als een ,,vijandige actie'' bestempelde. Sinds zondag bezit de Stichting HBG, die de onafhankelijke continuïteit moet bewaken, na de aankoop van goedkope, maar wel stemgerechtigde effecten de helft van het aandelenkapitaal. Op z'n vroegst op zaterdag komt Boskalis met de precieze hoogte van het bod.

Veraart speelt in een gesprek wisselend de teleurgestelde underdog en de beslisser die alles in eigen hand heeft. Boskalis begrijpt HBG niet of wil het niet begrijpen. Maar tegelijkertijd is er een wenkend perspectief: een alliantie met Deme, een Belgische baggerfirma.

Veraart erkent volmondig de grootste zwakte van HBG. De beurskoers is ,,rampzalig. Dat hebben zij bij Boskalis goed gezien.'' Ook een combinatie van twee relatieve achterblijvers op de beurs als Boskalis en HBG maakt nog geen spetterend debuut. ,,Twee keer small caps is nog geen dot.com.''

En dan zijn er de aanhoudende verliezen die de afgelopen jaren in Duitsland zijn geleden na de overname van ,,het ooit fiere Wayss & Freytag''. Duitsland is het enige probleem van HBG, vindt Veraart. ,,Het einde komt in zicht'', op 16 maart bij de jaarcijfers komen details, maar zelfs bestuursvoorzitter R. van Gelder van Boskalis laat zich over de Duitse sanering instemmend uit, constateert Veraart. Heel even vilein: wellicht is het hem ingefluisterd door zijn financieel adviseur Deutsche Bank, die zelf tot zijn oren in het debacle met bouwgigant Holzmann zit.

Zestien keer in twaalf maanden zaten HBG en Boskalis tussen juni 1998 en juni 1999 aan tafel. Alles kwam aan de orde, van een krachtenbundeling in de baggerbedrijven tot en met een volledig samengaan. En nu blijkt dat Boskalis met zijn voorgenomen bod op HBG dubbel spel speelt door een niet-aanvalsverdrag, dat bij de gesprekken zou zijn afgesproken, te schenden.

Boskalis heeft maar een doel, aldus Veraart: het winstgevende baggerbedrijf (HAM) van HBG in handen krijgen en wat zal dan het lot zijn van die andere activteiten, de bouwbedrijven, goed voor 93 procent van de ruim 10 miljard omzet van HBG. ,,Ik heb het ernstige vermoeden dat het alleen maar kan eindigen in een desintegratie van HBG''.

De voorstellen die Boskalis deed voor de besturing van een nieuw concern waren niet doordacht, argumenteert Veraart. De baggeraar uit Papendrecht wilde ook de meerderheid in de raad van commissarissen. En Boskalis wilde in het vierhoofdige bestuur twee man aanwijzen voor de dagelijkse leiding: een voor baggeren, een voor bouwen. Terwijl HBG nu 12 business units heeft.

De decentrale structuur vindt Veraart essentieel. Dat is de schakel naar de toekomst van HBG. ,,Mensen in de besturen moeten een afspiegeling zijn van de onderneming, van de vaardigheden, van de kennis, van de ervaring in het vak.''

Sinds medio december praat HBG met de Belgische investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren, de grootaandeelhouder van de baggerfirma Deme, net als Boskalis en HBG een van de Grote Zes, die de vrije baggermarkt beheersen. Een combinatie met de Deme geeft HBG 20 procent van die markt.

Veraart ontkent dat de gesprekken ,,een verdedigingstruc'' zijn. Nee, het is de invulling van systematisch beleid. En ja, het voorgenomen bod van Boskalis heeft HBG ,,tot grotere spoed gemaand. Ik onderneem geen ontsnapping naar België. Je doet iets omdat het een goede zaak voor het bedrijf is.''

Is het bod van Boskalis een motie van wantrouwen aan het adres van de leiding van HBG? Veraart:,,Dat mogen zij denken. Misschien is het ook zo, maar hoe maken zij dat aannemelijk? Wat brengt Boskalis mee dat 93 procent van onze activiteiten beter gaat draaien?''

NRC Webpagina's
29 februari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad