U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Cahier Boskalis-HBG

Nieuws

Achtergrond

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

HBG bouwt verdediging tegen aanval van Boskalis

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 28 FEBR. Het bouw- en baggerbedrijf Hollandsche Beton Groep (HBG) heeft gisteren maatregelen genomen om een bod van de kleinere concurrent Boskalis te frustreren.

De speciale stichting die over de zelfstandige continuïteit van HBG moet waken heeft gisteren een groot pakket goedkope effecten van HBG met volledig stemrecht (zogeheten preferente aandelen) gekocht. De Stichting HBG is nu eigenaar van evenveel preferente aandelen (34.588.280) als er gewone aandelen bij beleggers uitstaan. Een bedrijf dat een bod doet kan nooit meer dan al deze gewone aandelen in handen krijgen, maar bezit dan nog maar 50 procent van het totale aandelenkapitaal.

Boskalis (ruim 3.000 werknemers) kondigde afgelopen vrijdag aan dat zij een bod gaat uitbrengen op HBG (22.000 werknemers). HBG bestempelde dit vervolgens als een vijandige actie. Hoeveel geld Boskalis biedt is nog onduidelijk. Gezien de beurskoers van HBG, die vanochtend licht daalde (met 40 eurocent naar 15,20 euro) moet Boskalis zeker meer dan 1 miljard gulden op tafel leggen.

De Stichting HBG heeft sinds 1997 het recht om zelf om de preferente aandelen te vragen. De stichting geeft als argument voor het optrekken van de beschermingswal dat HBG in ,,langlopende gesprekken'' met Boskalis ,,niet tot overeenstemming kon komen over de wijze waarop vorm kan worden gegeven aan een samengaan van beide vennootschappen''.

,,Wij hadden geen moment gedacht dat Boskalis dit met geweld wilde opleggen'', zegt voorzitter P. Jonkman van het bestuur van de Stichting HBG. ,,Als een baggerbedrijf een groter bedrijf wil kopen, dat voor 90 procent uit andere activiteiten bestaat, dan is dat alleen verantwoord als er overeenstemming bestaat over de voorwaarden, zoals het toekomstig beleid, het bestuur en de ontwikkeling van de andere activiteiten.''

Volgens zijn informatie is zeker meer dan een jaar gepraat tussen HBG en Boskalis, maar lagen de standpunten vorige week nog ,,mijlenver'' uit elkaar. Het feit dat bij de niet-bagger activiteiten van HBG 20.000 mensen werken was aanleiding om de beschermingsmaatregelen in te roepen.

Jonkman zegt door het bestuur van HBG te zijn geïnformeerd, maar met Boskalis heeft hij geen contact gehad. Daar heeft hij ,,niet de tijd voor gehad''en ,,nu is het wat laat''.

Kennelijk zit er wel een behoorlijke zakelijke logica in het samengaan van Boskalis en HBG, concludeert directeur P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) die de belangen behartigt van particuliere beleggers. Hij vindt dat de aandeelhouders van HBG in elk geval geraadpleegd moeten worden over het bod van Boskalis en over een eventuele aankoop door HBG van bouw- en baggeractiviteiten van de Belgische investeringsmaatschappij Ackermans & Van Haaren. Na een transactie met de Belgen waarbij HBG met eigen aandelen betaalt zou Ackermans & Van Haaren grootaandeelhouder (enkele tientallen procenten) van HBG kunnen worden. ,,Omdat HBG de afgelopen jaren slecht heeft gepresteerd, ook ten opzichte van branchegenoten, moet het aandeelhoudersbelang nu zwaarder wegen'', aldus De Vries.

NRC Webpagina's
28 februari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad