U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
 
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Auteursrecht

Nieuws

Achtergrond

Links

Justitie België pakt klanten Napster

Door onze correspondent
BRUSSEL, 15 FEBR. De Belgische justitie onderneemt op verzoek van de internationale muziekindustrie actie tegen personen die illegaal muziek hebben gekopieerd via de Amerikaanse muziekruildienst op internet, Napster.

Een woordvoerder van het parket in Brussel bevestigde vanmorgen dat huiszoekingen worden verricht. De personen zijn opgespoord door de International Federation of Phonografic Industries (IFPI), waarbij de belangrijkste muziekfirma's in de wereld zijn aangesloten.

Volgens de Belgische directeur van IFPI, Marcel Heymans, is intussen ook de identiteit van ongeveer honderd Nederlandse studenten doorgegeven aan de universiteiten waar ze zij studeren. Zij zouden universitaire computernetwerken voor hun kopieeractiviteiten hebben gebruikt.

Het is volgens IFPI-directeur Heyans voor het eerst dat Napster- gebruikers in Europa worden aangepakt. Napster werd juist deze week in de VS door een Amerikaanse rechter de wacht aangezegd.

"Wij volgen de gebruikers van Napster al enige tijd en hebben er twaalfduizend opgespoord", aldus IFPI-directeur Heymans vanmorgen. De meesten gingen ondanks waarschuwingen door met kopiëren van muziek via Napster. Een honderdtal wordt nu aangepakt.

Heymans zei dat IFPI met zoekapparatuur de kopieerders heeft kunnen opsporen. Volgens hem is geen sprake van schending van de privacy, omdat de IFPI alleen identificatienummmers van de internetgebruikers heeft vastgesteld en deze aan de internetprovider heeft doorgegeven.

NRC Webpagina's
15 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad