U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
 
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Auteursrecht

Nieuws

Achtergrond

Links

Muziekfans blijven toch kopiëren


Het verbod op Napster, een ruilbeurs voor muziek op internet, door een Amerikaanse rechter zal muziekfans niet uit het veld slaan. Er zijn genoeg alternatieven.

Door MARIE-JOSÉ KLAVER

AMSTERDAM, 28 JULI. Fans van gratis digitale muziek zullen zich niet uit het veld laten slaan door de beslissing om Napster te sluiten, zoals vannacht gebeurt op last van een Amerikaanse rechter in San Francisco. Van de huidige gebruikers van Napster zal 60 procent doorgaan met het downloaden (binnenhalen) van gratis muziek, ook als dit illegaal wordt verklaard. Dit meldt het marktonderzoeksbureau PC Data Online.

Napster is aangeklaagd door de Amerikaanse platenmaatschappijen omdat het zijn gebruikers aanspoort om op grote schaal inbreuk te maken op het auteursrecht van muzikanten. Maar zelfs als de film- en muziekindustrie de vele nu lopende rechtszaken zouden winnen, komt er geen einde aan freeloading. Als Napster zijn activiteiten definitief moet staken, blijven er nog genoeg andere mogelijkheden over voor internetgebruikers om MP3's en andere bestanden (foto's en films) uit te wisselen. Bijvoorbeeld - het sinds gisteren veel meer gebruikte - Gnutella en Scour Exchange. Het internet zelf zou gesloten moeten worden, zoals een programmeur het gisteren uitdrukte, om een einde aan het uitwisselen te maken.

Het uitwisselprogramma Gnutella werd in maart gelanceerd door Tom Pepper en Justin Frankel, de makers van de allereerste MP3-speler WinAmp. Hun nieuwe baas America Online (AOL), de grootste Amerikaanse internetaanbieder, vond dat het programma in strijd was met de bedrijfsbelangen. AOL is ook eigenaar van mediabedrijf Time Warner en platenmaatschappij EMI. Omdat Frankel en Pepper hadden bedacht dat Gnutella open source, een open en vrij beschikbaar programma moest zijn, was de broncode van het programma al verspreid voordat AOL kon ingrijpen. Met Gnutella kunnen niet alleen MP3's worden verspreid, maar ook andere bestandsformaten voor beeld en geluid, zoals JPEG en wav. Dat maakt het programma nog aantrekkelijker om te gebruiken dan Napster. Gnutella is ook niet te verbieden zoals Napster, omdat er geen bedrijf achter de software zit.

Inmiddels zijn er tientallen versies van het programma in omloop, die allemaal zijn gebaseerd op de editie die Pepper en Frankel op het net hebben gezet. Zo is er bijvoorbeeld een Nederlandse versie die Hagelslag heet.Ook door de technologie is Gnutella moeilijk te stoppen. De software maakt niet zoals Napster gebruik van een centrale databank met de gegevens van alle bestanden, maar van een netwerk van losse computers. De filmindustrie voelt zich sinds enige tijd ook bedreigd door freeloading (gratis downloaden). Liefhebbers van speelfilms kunnen deze tegenwoordig ook op de PC bekijken, in DVD-formaat. De vertegenwoordiger van de filmindustrie Motion Picture Association of America (MPAA) heeft al een paar processen aangespannen om illegaal kopiëren en distribueren van films via internet tegen te gaan.

Dezer dagen staat in New York Eric Corley (ook bekend als Emmanuel Goldstein) van het hackerstijdschrift 2600 voor het gerecht wegens een programma waarmee de beveiliging van DVD's gekraakt kan worden. Acht grote filmstudio's (als Disney, Paramount en Universal) hebben Corley gedaagd omdat hij via de website van 2600 het DVD-kraakprogramma DeCSS aanbiedt die de beveiliging tegen illegaal kopiëren verwijderd. Daarna kan de DVD met DeCSS verkleind en via internet verspreid worden. De 16-jarige programmeur Jon Johansen, een van de drie makers van DeCSS, treedt op als getuige tijdens het proces. De identiteit van de andere twee programmeurs, naar verluidt een Nederlander en een Duitser, is onbekend.

Inmiddels is ook Scour aangeklaagd door de Motion Picture Association of America en enkele platenmaatschappijen. Scour is een website met links naar films en muziek die ook een Napster-achtig uitwisselprogramma aanbiedt. Volgens de MPAA biedt Scour 1,8 miljoen illegale kopieën van films en songs aan.

NRC Webpagina's
28 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad