U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
 
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Auteursrecht

Nieuws

Achtergrond

Links

Verbod op muziek website Napster

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 27 JULI. De Amerikaanse internetsite Napster, waar internetgebruikers onderling muziek uitwisselen, wordt vrijdagnacht gesloten op last van een Amerikaanse rechter.

De website spoort volgens de rechter gebruikers aan om op grote schaal inbreuk te maken op het auteursrecht van muzikanten. Als Napster open blijft, zou de website eind dit jaar meer dan 70 miljoen gebruikers hebben.

Napster heeft een programma waarmee gebruikers muziek kunnen ophalen uit elkaars computers. Het gaat om MP3-files, gecomprimeerde digitale versies van liedjes die bijvoorbeeld te maken zijn door een cd te kopiëren naar een personal computer. De website was aangeklaagd door de Amerikaanse platenindustrie, de Recording Industry Association of America, die Napster beschuldigt van het organiseren van een 'onbegrensde, illegale, online bazaar'.

Het besluit, vooruitlopend op een rechtszaak in San Franscisco, wordt gezien als een belangrijke overwinning van artiesten en platenmaatschappijen. Zij willen dat de muzikanten betaald krijgen als hun muziek wordt gekopieerd. " Muziek is niet gratis", zegt L. Beerens, de Nederlandse internetmanager van Universal Music Group, een van de grootste platenmaatschappijen ter wereld. " In Nederland valt de schade nog mee, maar in de Verenigde Staten was het helemaal uit de klauw gelopen. Daar stonden inmiddels alle bekende artiesten op Napster."

Napster, dat met één centrale server (netwerkcomputer) werkt, en vergelijkbare computerprogramma's als GNutella, dat vrij verkrijgbaar is en over honderden servers is verspreid, hebben in korte tijd de distributie van muziek op zijn kop gezet. Twee jaar geleden werd het auteursrecht al aangetast door de cd-branders van een paar honderd gulden per stuk waarmee eenvoudig kopieën te maken waren van cd's.

NRC Webpagina's
27 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad