U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Apestaartje
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Archief

In deze rubriek, die twee keer per week verschijnt, bericht Marie-José Klaver over ontwikkelingen op Internet. Reacties en tips: klaver@nrc.nl

Ik surf, dus ik besta

MARIE-JOSÉ KLAVER

Een op de twee Nederlanders surft regelmatig op het web, als je de onderzoeksbureaus mag geloven. Steeds meer mensen voelen de behoefte om hun surftochten vast te leggen en te delen met andere Internetgebruikers. Ze doen dat in weblogs. Een weblog (ook wel blog genoemd) is een soort digitaal dagboek met korte recensies van bezochte websites.

De persoonlijke pagina van Justin Hall
De persoonlijke pagina van Justin Hall.

Hoeveel weblogs er zijn, is onbekend. Vermoedelijk tienduizenden. In Nederland houden minstens enkele tientallen surfers een weblog bij. Een goed overzicht is te vinden op de weblogpagina van Startpagina. Ook Tonie van Ringelestijn, redacteur bij Planet Internet, heeft een uitgebreide lijst met weblogs.

Van Ringelestijn houdt zelf een van de leukste Nederlandse weblogs bij. De 20-jarige student Journalistiek kent het web door en door en heeft een prettige persoonlijke stijl, hét kenmerk van een goede weblog. Dagelijks bespreekt hij een aantal websites en geeft hij commentaar op nieuwsontwikkelingen, zoals de overname van Startpagina door VNU. Daarnaast is er op zijn site een goed bezocht discussieforum te vinden en houdt Van Ringelestijn mini-enquêtes.

Ik surf dus ik besta, noemen Lydia de Vries en Erik Rademaker hun weblog. Ze geven elke week enkele surftips. Vaak gaat het om sites die met Internet zelf te maken hebben, zoals een homepage met klachten over de provider Superweb. De Vries en Rademaker hebben hun recensies ondergebracht in meer dan 20 categorieën, waardoor hun site een beetje op een zoekindex gaat lijken.

Webloggen wordt vaak gepresenteerd als een volkomen nieuw verschijnsel dat ergens in september vorig jaar uit de Verenigde Staten zou zijn komen overwaaien naar Nederland. Dat is natuurlijk onzin. Weblogs zijn zo oud als het web. De eerste zoekmachine Yahoo! is in 1994 begonnen als een weblog, een verzameling leuke sites die de promovendi David Filo en Jerry Yang op hun homepage aan de universiteit van Stanford zetten.

Een andere bekende weblogger is Justin Hall. Deze Amerikaanse Internetberoemdheid houdt al sinds 1994 een webdagboek bij. Hij is als student begonnen met het vastleggen van zijn leven op een website, aangevuld met links en foto's. Inmiddels is het web zijn leven geworden en geeft Hall les over het web en werkt hij bij de spelletjessite Gamers.com.

Nieuw is wel de subcultuur van het webloggen. Wereldwijd zijn er dagelijks tienduizenden mensen bezig met het schrijven van stukjes over websites en Internetnieuws op hun eigen homepage. Er zijn metasites over het webloggen, portals, zoekmachines, softwaresites, discussiegroepen en directories.

Opvallend is dat webloggers heel aardig voor elkaar zijn. Vrijwel elke blogger verwijst door naar sites en stukjes van collega's, iets wat in de reguliere journalistiek maar mondjesmaat voorkomt.

Weblog Pagina: weblog.pagina.nl

Overzicht Tonie van Ringelestijn: www.tonie.net/start

Tonies Kladblok: www.tonie.net

Ik surf dus ik besta: www.isdib.demon.nl

Yahoo!: www.yahoo.com

Justin Hall: www.justin.org

Weblogger: www.weblogger.nl

Zo.nu/&.dan: zo.nu/&.dan

NRC Webpagina's
21 april 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad