U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Apestaartje
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Archief

In deze rubriek, die twee keer per week verschijnt, bericht Marie-José Klaver over ontwikkelingen op Internet. Reacties en tips: klaver@nrc.nl

Raak je vrienden kwijt met gratis e-mail

MARIE-JOSÉ KLAVER

'Als u niet weet wie uw provider is, zijn wij het waarschijnlijk.' Met deze slogan maakt Internetaanbieder Euronet Internet reclame voor zichzelf. Een provider, daar moet je geen last van hebben. De als ingewikkeld bekend staande Internettechnologie mag de klant geen zorgen baren, de provider zorgt ervoor dat alles vlekkeloos verloopt.

De meeste klanten zullen het ook op prijs stellen dat hun Internetaanbieder niet in het nieuws komt omdat er een privacylek is, zoals de gratis provider Freeler deze week overkwam. Door een storing aan de mailserver werd een grote hoeveelheid mail bij de verkeerde mensen bezorgd. Veel van die e-mails bevatten vertrouwelijke informatie.

Dergelijke affaires ondermijnen niet alleen het vertrouwen in het Internet en de bijbehorende industrie, ook persoonlijke relaties kunnen onder druk komen te staan door lekke providers. Voorlopig zal ik kennissen met een Freeler-account niet meer mailen. Niet alleen omdat bij Freeler mijn privacy niet gewaarborgd is, maar ook omdat ik niet begrijp waarom mensen geen 30 gulden per maand over hebben voor een abonnement bij een deugdelijke provider, die kundig personeel in dienst heeft en de groei over een aantal jaren spreidt. Freeler en andere gratis aanbieders zijn binnen enkele maanden van nul tot een paar honderdduizend klanten gegroeid. Dat is vragen om moeilijkheden.

Freeler heeft overigens ook nog andere problemen. Een lezer mailde mij dat hij op 21 januari ineens 1.500 mails in zijn mailbox vond, die Freeler sinds oktober vorig jaar voor hem had opgespaard.

Het incident bij Freeler laat ook zien dat onbeveiligde e-mail ook niet de handigste methode is om vertrouwelijke informatie te sturen. Als de gebruikers hun correspondentie met PGP of een ander encryptieprogramma hadden beveiligd, was de schade beperkt gebleven. E-mail valt niet onder het briefgeheim, dus als er door een technische storing of een hack mail uitlekt, mag iedereen de berichten lezen en verder verspreiden.

PGP: www.pgpi.com

NRC Webpagina's
11 februari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad