U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Apestaartje
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Archief

Discussie

In deze rubriek, die twee keer per week verschijnt, bericht Marie-José Klaver over ontwikkelingen op Internet. Reacties en tips: klaver@nrc.nl

Webloggen

MARIE-JOSÉ KLAVER
Een eigen homepage heeft voor veel internetgebruikers al iets ouderwets. Een overzicht van je hobby's, foto's van het gezin en de laatste vakantie online zetten, doen zoveel mensen dat het nauwelijks meer als bijzonder geldt.

De laatste trend op het gebied van persoonlijke ontboezemingen op het net zijn weblogs. Een weblog is een soort digitaal dagboek waarin de eigenaar verslag doet van zijn of haar surftochten. De korte beschrijvingen van leuke websites worden vaak aangevuld met berichten uit het persoonlijk leven van de weblogger. Voor veel webloggers is surfen leven en is het onderscheid tussen internet en real life miniem. Veel webloggers werken namelijk bij een internetbedrijf als webredacteur of vormgever en komen op de gekste plekken van het net. Daarom bieden weblogs bijna altijd iets nieuws. De persoonlijke stijl die de meeste bloggers hanteren maken weblogs (of blogs) ook leuk om te lezen.

Er zijn zoveel weblogs dat er inmiddels een prijs is ingesteld voor de beste weblog. De 'Bloggies' zijn ongeveer twee weken geleden toegekend. Er zijn 30 Bloggies uitgedeeld in 30 verschillende categorieën. De categorieën variëren van 'beste weblogring' tot 'beste Aziatische weblog'. Een paar weblogs zijn in verschillende categorieën bekroond. Metafilter en Blogger kregen ieder drie onderscheidingen. Metafilter, dat wordt samengesteld door meer dan 3.360 leden die links en korte stukjes aanleveren, kreeg onder meer een Bloggie omdat het de beste groepweblog is.

Blogger, een gratis webdienst om zelf weblogs te maken, is niet alleen de beste software voor weblogs, maar ook de beste plek voor informatie over het fenomeen webloggen. Webdesigner Jeffrey Zeldman kreeg een Bloggie in de categorie 'Lifetime achievement'. Hij heeft een van de oudste weblogs. Zeldman houdt al sinds 1998 vrijwel dagelijks een weblog bij. De meeste weblogs zijn veel jonger. Volgens weblog- specialiste Rebecca Blood waren er begin 1999 nog maar 23 weblogs.

De grappigste weblog is volgens de jury (alle internetgebruikers mochten hun stem uitbrengen) van de Bloggies 'Disturbing search requests'. Deze site bestaat uit zoekvragen die per ongeluk tot een bezoek aan een weblog hebben geleid. Alle bloggers houden uitgebreide statistieken bij en kijken wie er langskomt en hoe de bezoekers op hun site terechtkomen. Onder meer via rare zoekopdrachten dus, zoals 'sexy men on mountain bikes' of 'no more i love you poems'. Met Blogger, de gratis software die veel webloggers gebruiken, gaat het niet zo goed. De maker moest zijn personeel ontslaan omdat hij niet genoeg inkomsten had. Een inzamelingsactie leverde genoeg geld op voor een nieuwe computer om de tienduizenden weblogs die met Blogger zijn gemaakt online te houden.

Door gebruikers en internetgoeroes wordt Blogger geprezen. 'Blogger.com (...) is de eerste internet applicatie die de belofte van het originele WWW realiseert: de gebruikers/deelnemers publiceren zelf, reageren op en becommentariëren elkaars werk', schreef internetdeskundige Douglas Rushkoff onlangs in een column in het webmagazine Planet Multimedia. 'Blogger gives me a chance to vent and voice. I am very opinionated and loud. Blogger is patient', zegt een enthousiaste gebruiker op de site van Blogger.

Wie zelf een weblog wil maken, kan behalve Blogger ook bijvoorbeeld Pitas of Groksoup gebruiken. Ook deze gratis programma's laten de gebruiker zijn of haar blog snel actualiseren. HTML-kennis is niet nodig om via een van de gratis webdiensten een weblog te maken.

Websites:

www.fairvue.com/?feature=awards2001

www.metafilter.com

www.blogger.com

www.zeldman.com/coming.html

http://weblog.pagina.nl

www.pitas.com

www.groksoup.com

[E-mail: klaver@nrc.nl]

NRC Webpagina's
5 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad