U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Apestaartje
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Archief

Discussie

In deze rubriek, die twee keer per week verschijnt, bericht Marie-José Klaver over ontwikkelingen op Internet. Reacties en tips: klaver@nrc.nl

Webbeelden

MARIE-JOSÉ KLAVER
Digitale camera's worden steeds goedkoper. Of beter gezegd: voor hetzelfde geld krijg je een steeds betere camera. Een goed digitaal fototoestel heeft een hoge resolutie, bijvoorbeeld 2 of 3 megapixel. Een megapixel staat voor een miljoen pixels. Digitale foto's van die kwaliteit kunnen ook worden afgedrukt of geprint of papier.

Een toestel uitzoeken is niet gemakkelijk. Er zijn tientallen modellen op de markt. De prijzen variëren van ongeveer 1.000 tot 3.500 gulden. Wie goed let op aanbiedingen ziet wel eens een mooi toestel voor 800 of 900 gulden. En wie geduldig is, kan over een paar maanden voor duizend gulden een veel beter toestel kopen.

Er zijn veel sites die de aanstaande camerabezitter kunnen helpen een doordachte keuze te maken. Consumerdesk bijvoorbeeld vergelijkt prijzen en eigenschappen. Ook Macropolis biedt een overzicht van de prijzen van digitale camera's. Er kan ook direct besteld worden vanaf de site.

Wie op zoek is naar recensies en voorbeelden van foto's, kan terecht bij sites als Steve's Digicams, Imaging Resource, PCPhotoReview en Megapixel.net. Op deze sites zijn recensies van vrijwel alle modellen te vinden. Bij alle besprekingen op Imaging Resource staan foto's. Omdat het steeds dezelfde gebouwen en mensen zijn, zijn de opnames goed te vergelijken. Via een handig menu kunnen ook direct foto's van een paar cameramodellen worden geselecteerd. Er zijn grote verschillen in kleur bijvoorbeeld tussen digitale camera's. Ook zijn er handige staatjes op te vragen om eigenschappen te vergelijken. PCPhotoReview heeft een praktisch menu waarmee de bezoeker direct een camera kan selecteren om foto's te bekijken (www.pcphotoreview.com/gallery/ thumbnails). Omdat alle foto's door amateurs zijn gemaakt, ontstaat een realistische indruk van wat mogelijk is met een camera. Veel digicam- sites hebben ook een sectie met besprekingen van gebruikers en links naar fotosites van amateur-fotografen. Ook in de nieuwsgroepen nl.foto en rec.photo.digital zijn ervaringen van gebruikers te vinden.

De meeste nieuwe eigenaren van een digitale camera slaan enthousiast aan het fotograferen. Het aardige van digitale fotografie is dat je meteen resultaat hebt. Je kunt op een middag honderden foto's maken en die in de computer zetten. Na een paar dagen ontstaatnigszins onbehagelijk gevoel, zo is in nieuwsgroepen waar te nemen. Er zijn grofweg drie problemen waar digifotografen mee te maken krijgen. Het begint meestal met de constatering dat de geheugenkaart die bij de camera wordt geleverd te klein is. Meestal zit er een kaart bij waar 8 of 16 megabyte aan foto's op kan. In de hoogste resolutie zijn dat er maar een stuk of vijftien. Veel mensen kopen al snel een kaart met bijvoorbeeld 96 of 128 megabyte, waar een paar honderd foto's op bewaard kunnen worden.Een tweede probleem is de archivering op de pc. In welke directory bewaar je de foto's, wat doe je met de naamgeving (poes01, poes02 of poes15jan2001?), hoe vind je een foto terug? Een nuttige site over het bewaren van foto's is die van het Amerikaanse echtpaar Lucinda en George Mason. Hun handleiding voor het organiseren van je foto's is erg praktisch. Ze noemen ook een paar handige programma's om bijvoorbeeld foto's te voorzien van trefwoorden en namen snel te vervangen.

Veel digitale fotografen vragen zich na verloop van tijd af wat ze moeten doen met hun camera en al die foto's die ze hebben gemaakt. Een homepage over huis, tuin en keuken is vooral leuk voor de familie, maar verveelt na een tijdje. Er zijn genoeg leuke onderwerpen voor de website te bedenken. Victor Bos uit Soest heeft een prachtige site gemaakt over een bos bij hem in de buurt. Hij heeft in 2000 elke maand een aantal foto's gemaakt waardoor goed te zien is hoe de seizoenen veranderen. Ook erg mooi is de vuurtorensite van Koen van den Driesche uit Castricum. De foto's zijn met een normaal toestel genomen en daarna ingescand.

Websites:

www.consumerdesk.nl
www.macropolis.nl
www.steves-digicams.com
www.pcphotoreview.com
www.imaging-resource.com
www.megapixel.net
www.dpreview.com
www.masonfam.com/phototips.htm
http://members.tripodnet.nl/fotopijnenburg
http://members.tripod.lycos.nl/vuurtorens

NRC Webpagina's
22 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad