U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Apestaartje
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Archief

In deze rubriek, die twee keer per week verschijnt, bericht Marie-José Klaver over ontwikkelingen op Internet. Reacties en tips: klaver@nrc.nl

Spam (2)

MARIE-JOSÉ KLAVER
Wat kun je doen tegen spam? Een lezer denkt de oplossing te weten. "Mensen die zich verre houden van gratis providers, dubieuze nieuwsgroepen en chatboxen hebben er weinig tot geen last van. Het is net als in de echte wereld: wie in de verkeerde kroegen en winkels wordt bekend in verkeerde kringen," mailde hij.

Wie toch last heeft van ongewenste reclamemail raadt hij aan om te reageren op de zogeheten unsubscribe-mogelijkheid die in veel spamberichten staat. "Daar hebben ze belang bij, want daarmee kunnen ze de kwaliteit van adresbestanden verbeteren."

Helaas is de werkelijkheid iets grimmiger dan deze lezer voorstelt. Ook internetgebruikers die een abonnement bij een keurige provider hebben, nooit in een seksnieuwsgroep komen en nooit chatten, hebben last van spam. Spambedrijven halen hun adressen overal vandaan: van een homepage bijvoorbeeld of de website van een werkgever. Als je e- mailadres eenmaal in een bestand staat, komt je nooit meer van spam af.

De unsubscribe-optie die in spammails staat, kun je beter negeren. Bedrijven gebruiken die inderdaad om hun bestand op te schonen, maar anders dan de lezer denkt. Iedereen die antwoordt, heeft een geldig e-mailadres. Deze adressen worden voortaan gebruikt of doorverkocht. Het is helaas niet zo dat je van de spamlijst afkomt door te reageren.

Wat kun je dan wel doen tegen spam? Je e-mailadres niet als link op je homepage zetten, is verstandig. Spammers zoeken met geautomatiseerde software het web af op zoek naar zogeheten mailto:-links. Als je geen spam wilt krijgen kun je je adres beter gewoon schrijven. Niet klaver@nrc.nl , maar klaver@nrc.nl.

Voor nieuwsgroepen kun je het beste een ander e-mailadres gebruiken. Een andere mogelijkheid is je adres voorzien van een extra woord of teken. Je schrijft je adres dan als klaver@NOSPAM.nrc.nl en vermeldt in je berichten dat mensen die willen reageren het 'spamblock' NOSPAM weg moeten halen. Spammers raken steeds bedrevener in het herkennen van spamblocks.

Als je je registreert op een website kun je ook beter een ander adres (bijvoorbeeld van een gratis webmaildienst als Hotmail) gebruiken. Bedrijven gebruiken hun adresbestanden vaak om mailings naar te sturen of verkopen ze door aan andere bedrijven. Let er op dat je op sites waar het wel noodzakelijk is om je echte e-mailadres te gebruiken altijd aankruist dat je geen aanbiedingen wilt hebben.

Als je van de ongewenste reclamemail afwilt die al aan je is gestuurd kun je een spamfilter instellen. Dat is een programma dat de e-mail leest en op grond van bepaalde trefwoorden besluit of iets spam is. In het e-mailprogramma Outlook is een spamfilter ingebouwd dat je zulf kunt instellen.

Klagen bij de provider van de spammer helpt soms. Vaak is niet preciec te achterhalen waar de ongewenste reclamemail vandaan komt. CpamCop is een handig hulpmiddel. Op deze site kun je een spamrericht laten analyseren. Als te achterhalen is waar het bericht vandaan komt, stuurt SpamCop een klacht naar de provider.

Spamfilters: tucows.wau.nl/spam95.html

Spamkiller: www.spamkiller.com

SpamCop: www.spamcop.net

NRC Webpagina's
1 december 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad