U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Apestaartje
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Archief

In deze rubriek, die twee keer per week verschijnt, bericht Marie-José Klaver over ontwikkelingen op Internet. Reacties en tips: klaver@nrc.nl

De juiste hond

MARIE-JOSÉ KLAVER
Je woont in een flat, je houdt niet van herrie en je hebt niet veel tijd. Wat voor hond past er dan het beste bij je? Op het Nederlandse deel van het web is geen duidelijk antwoord te vinden op deze vraag. Wel is er een aantal Amerikaanse hondensites die een duidelijk overzicht van hondenrassen en hun eigenschappen bieden.

Onder het kopje ‘Choosing the right dog' vind je bij The Dog Owner's Guide ongeveer 25 informatieve artikelen over het uitkiezen van een hond. In ‘Dogs and apartments' wordt het verschil uitgelegd tussen honden met veel (Border Collie, Golden Retriever) en weinig (Cocker Spaniel, Beagle) energie. Ook worden de rassen genoemd die de neiging hebben veel te blaffen (Jack Russell, Beagle), wat niet zo prettig is voor de buren.

Praktisch is de ‘Breed selector', een interactief programma om de meest geschikte hond te selecteren. Aan de hand van een aantal vragen (wilt u een kleine, middelgrote, grote of heel grote hond, hoeveel tijd heeft u om de hond op te voeden en uit te laten, hoe belangrijk is het dat de hond waaks is etc.) selecteert het programma een aantal honden die aan uw voorkeuren voldoen. Bij elk ras wordt ook vermeld of de hond in een flat kan wonen of een huis met een tuin nodig heeft. Het enige nadeel van de Breed selector is dat niet alle rassen ook in Nederland gangbaar zijn. (De meest geschikte hond voor mij is de Canaan Dog, een Israëlische herdershond, die in Nederland vrijwel niet voorkomt.)

Wie serieus op zoek is naar een hond en weet welk ras hij of zij wil, kan terecht bij Pupnet, een site waar fokkers hun nesten aanbieden. Bij alle honden staat de geboortedatum, naam en adres van de fokker en een korte familiegeschiedenis.

Wie liever een hond uit het asiel heeft, kan terecht bij Dierenasiels.com, een databank met alle beschikbare honden (en katten) uit Nederlandse asiels. Aan de hand van een aantal kenmerken (ras, geslacht, leeftijd, geschikt voor een gezin met kleine kinderen, houdt van autorijden) kun je een hond uitzoeken. De meeste honden zijn voorzien van foto, een korte karakterschets (‘Silvia kan goed met kinderen opschieten, maar vindt heel kleine druktemakertjes niet leuk. Ze doet ze niets, maar voelt zich in hun gezelschap ongelukkig') en informatie over de geschiedenis van het beest (‘Lenny is een vreselijk lieve hond, waarvan afstand is gedaan omdat de baas door zijn werk te veel van huis is').

Nieuwsgroepen en mailinglijsten zijn heel geschikt om informatie uit te wisselen met andere dierenliefhebbers over bijvoorbeeld fokkers, ziekten en gedragsproblemen. Wie regelmatig de newsgroup nl.huisdier.algemeen leest, leert bijvoorbeeld dat Golden Retrievers en Labradors tegenwoordig zo ‘in' zijn dat er onzorgvuldig wordt gefokt, wat het aantal bijtincidenten verhoogt. Andere nuttige hondengroepen zijn rec.pets.dogs.breeds en rec.pets.dogs.behavior. De mailinglijst DogNL is zo populair dat er een ledenstop is. Op deze lijst discussiëren hondenbezitters over hun dieren. Wie per se lid wil worden kan op de wachtlijst worden gezet. Aankomende hondenbezitters kunnen lid worden van DogNLStart, waarvoor geen wachtlijst is. Via DogNL en Honden.nl zijn overigens tal van andere mailinglijsten te vinden die geen ledenstop kennen.

Choosing the right dog:
www.canismajor.com/dog/tchoose.html
Dogs and apartments:
www.canismajor.com/dog/apart.html
Breed selector:
www.purina.com/dogs
Pupnet:
www.pupnet.nl
Dierenasiels:
www.dierenasiels.com
DogNL:
home.talkcity.com/PramPlaza/dognl-h
Mailinglijsten:
www.honden.nl/Web-rings/Mailing_list
nl.huisdieren.algemeen
rec.pets.dogs.breeds

E-mail: klaver@nrc.nl

NRC Webpagina's
23 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad