U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Apestaartje
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Archief

In deze rubriek, die twee keer per week verschijnt, bericht Marie-José Klaver over ontwikkelingen op Internet. Reacties en tips: klaver@nrc.nl

Linkverbod

MARIE-JOSÉ KLAVER
De Telegraaf mag geen links meer aanbieden naar de zoekresultaten van de site van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De rechtbank in Den Haag heeft gisteren besloten dat de databank met het woningaanbod dat de Telegraaf via de prijsvergelijkingssite El Cheapo toegankelijk maakt eigendom van de NVM is, die dus zelf mag beslissen wie er van het woningbestand gebruik mag maken en wie niet.

De NVM had een goede reden om naar de rechter te stappen om de Telegraaf het dieplinken te laten verbieden. De vereniging kondigde in juli aan samen met Wegener een woonsite te willen openen. In de site zullen de NVM en Wegener vermoedelijk tussen de 50 en 75 miljoen gulden investeren.

Voor de consument is het linkverbod jammer. Sites als El Cheapo zijn bijzonder handig om snel een indruk te krijgen van wat er op de markt wordt aangeboden, of het nu om huizen of stofzuigers gaat.

In New York verbood een rechter onlangs het hackerstijdschrift 2600 The Hacker Quarterly om links te leggen naar websites met het DVD- kraakprogramma DeCSS. Het verbod is een stuk minder effectief als dat van de Haagse rechter.

DeCSS is een programma waarmee de codering van DVD's gekraakt kan worden en DVD's kunnen worden afgespeeld op de pc. Het programma is geschreven door drie programmeurs, onder wie de 16-jarige Noor Jon Johansen, een Nederlander en een Duitser. De codering van DVD's, Content Scrambling System (CSS) geheten, bleek eenvoudig te breken te zijn. Het trio, dat zichzelf Masters of Reverse Engineering (MoRE) noemt, heeft het decoderingsprogramma DeCSS geschreven omdat ze onder het besturingssysteem Linux geen DVD's konden afspelen. DeCSS was niet bedoeld om illegale kopieën van DVD's te maken.

Eric Corley, de hoofdredacteur van 2600 The Hacker Quarterly, zette het programma op de site van het tijdschrift en bracht hyperlinks aan naar andere websites waar het programma te vinden is. De Motion Picture Association of America (MPAA) was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter om het publiceren van DeCSS en links naar het programma te laten verbieden. Rechter Lewis Kaplan stelde de filmstudio's eind augustus in het gelijk en vergeleek het publiceren van DeCSS en links naar het programma met het publiceren van de code van een bankkluis in een landelijk dagblad. "Zelfs als niemand de code gebruikt om de kluis te openen, heeft de publicatie het effect dat het beveiligingssysteem van de bank doorbroken is, zodat de bank gedwongen is om het slot te herprogrammeren."

De rechter baseerde zijn uitspraak op de Digitial Millenium Copyright Act (DMCA) uit 1998. Deze wet verbiedt het maken en verspreiden van technologieën en apparaten die bedoeld zijn om de copyright- protectie van auteursrechtelijk beschermde werken te omzeilen of te doorbreken.

Wat de rechter niet verboden heeft, is het publiceren van URL's van websites waar DeCSS is te vinden. www.philter.com/DVD is verboden, maar www.philter.com/DVD mag wel. 2600 heeft een lange lijst met webadressen op de site staan die gekopieerd of overgetikt kunnen worden in het lokatievenster van de browser.

Het verbod op de publicatie van DeCSS en links naar het programma heeft dus geen enkel effect. Temeer daar er inmiddels duizenden niet- Amerikaanse sites zijn die het programma aanbieden en lange lijsten met andere sites hebben waar DeCSS is te vinden.

El Cheapo www.elcheapo.nl

NVM www.nvm.nl

2600 www.2600.com

Lijst met URL's www.2600.com/news/1999/1227-help.html

DeCSS pzcommunications.com/decss/main.htm

NRC Webpagina's
14 september 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad