U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Apestaartje
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Archief

In deze rubriek, die twee keer per week verschijnt, bericht Marie-José Klaver over ontwikkelingen op Internet. Reacties en tips: klaver@nrc.nl

Digitaal monnikenwerk

MARIE-JOSÉ KLAVER
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wil niet dat beelden van wedstrijden op internet worden vertoond. Dan zouden de rechten, die voor vele miljoenen guldens worden verkocht aan televisiestations, minder waard worden. Ook de uitslagen mogen niet direct na de wedstrijden, die op 14 september in Sydney beginnen en twee weken duren, op het net worden gezet. Het IOC verbiedt het sporters eveneens om een online dagboek bij te houden over hun prestaties en belevenissen. De sporters mogen zelfs nog geen plaatje van de olympische ringen op hun websites zetten.

Wie nu denkt dat het IOC nog in de Middeleeuwen leeft, heeft het mis. De organisatie maakt zelf wel gebruik van het web. Het totale digitale informatieverbod geldt alleen voor anderen. Het IOC heeft en uitgebreide website en heeft zijn goedkeuring verleend aan enkele andere websites als Olympcis.com en Sydney2000.

Het IOC etaleert zich als een fossiel dat doet denken aan de katholieke kerk in de begintijd van de drukpers. Tot de uitvinding van de boekdrukkunst door Johannes Gutenberg halverwege de vijftiende eeuw bezat de katholieke kerk een informatiemonopolie. De enige manier om schriftelijke informatie te verspreiden was het overschrijven van teksten. De kerk beschikte over duizenden monniken die geduldig teksten kopieerden. Wat er werd gekopieerd bepaalde de kerk. Niet-religieuzen die bijvoorbeeld in universiteitssteden als Bologna geschriften kopieerden en handelaren die ze verkochten waren aan strenge regels gebonden.

De katholieke kerk maakte gebruik van de drukpers om haar eigen leer te verspreiden, maar was er op tegen dat anderen, zoals Luther, zich in druk over godsdienst en politiek uitlieten. De verbreiding van een andere waarheid zou de macht van de katholieke kerk ondermijnen.

De houding van de kerk had niet alleen met religie en macht te maken, maar ook met geld. Als mensen via de drukpers kennis konden nemen van andere denkbeelden, zouden ze de kerk wel eens kunnen verlaten. Hoe minder mensen het katholieke geloof zouden aanhangen, deste minder inkomsten de kerk zou ontvangen.

Zoals de macht van de katholieke kerk door mechanische reproductie is doorbroken, kan de macht van het IOC door ouderwets handwerk beëndigd worden. Als alle sportliefhebbers elke dag na de wedstrijden de uitslagen toch op hun homepages zouden zetten, is het informatiemonopolie van het IOC snel doorbroken.

IOC
www.olympic.org

Sydney 2000
www.sydney2000.com

NRC Webpagina's
31 augustus 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad