U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Apestaartje
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Archief

In deze rubriek, die twee keer per week verschijnt, bericht Marie-José Klaver over ontwikkelingen op Internet. Reacties en tips: klaver@nrc.nl

Wachten op je eigen naam


Ik wacht op mijn eigen naam. Een paar weken geleden heb ik het domein marie-joseklaver.nl aangevraagd. Ik heb lang getwijfeld of ik dat domein wel wilde. Ik vind het eigenlijk te lang en ook een beetje onelegant met dat verbindingsstreepje. Bovendien heb ik marie-jose.nl al.

Nu wacht ik dus op mijn eigen naam. Er is zoveel belangstelling voor Nederlandse domeinen dat het dagen, soms weken duurt voor een domein is aangevraagd en goedgekeurd. Elke dag check in de website van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. Gisteren was mijn naam eindelijk 'in aanvraag'. Daarvoor stond er steeds dat de naam nog vrij was.

Ik heb mijn naam uiteindelijk toch maar aangevraagd als domein omdat ik bang was dat een ander dat anders zou doen. Klaver.nl is in handen van Basenames, een bedrijf dat e-mailadressen en subdomeinen verhuurt. En mijn collega Bas Kist, specialist op het gebied van domeinen, is zijn naam kwijt geraakt aan Namespace, in internetkringen oneerbiedig domeinboer genoemd.

Kist had een kritisch stukje geschreven over de werkwijze van Namespace: massa's domeinen registreren in de hoop ze voor veel geld te verkopen. Inmiddels is Namespace door de rechter veroordeeld en door Domeinregistratie op de zwarte lijst gezet. De meeste registraties waren niet alleen onrechtmatig, Namespace heeft de domeinen niet eens betaald.

Nu wachten er dus een heleboel mensen tot hun eigennaam of merknaam weer vrijkomt. Het gaat om 45.000 domeinen, waarvoor Namespace niet heeft betaald. Domeinregistratie zal de domeinen waarover de rechter heeft beslist dat Namespace ze onrechtmatig heeft aangevraagd blokkeren tot de eigenaar vertelt waar de naam naar toe moet.

Vreemd genoeg blijft het ook in de toekomst mogelijk om andermans naam te registreren. Stichting Domeinregistratie gaat het beleid verder versoepelen, volgens het conceptregelement op de site. Alle inhoudelijke controle zal vervallen. Uit het debacle met Namespace mag je concluderen dat er toch al niet zo goed werd gekeken naar de registraties.

Wie toch al van plan was om zijn naam te registreren, kan ik aanraden zich te haasten. Straks staat er een andere domeinboer op en begint het circus weer van voren afaan.

Stichting Internet Domeinregistratie Nederland www.sidn.nl

NRC Webpagina's
20 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad