U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Apestaartje
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Archief

In deze rubriek, die twee keer per week verschijnt, bericht Marie-José Klaver over ontwikkelingen op Internet. Reacties en tips: klaver@nrc.nl

Ramsj online

MARIE-JOSÉ KLAVER
Trouwe lezers van de vrijdagse ramsj-rubriek in de Boekenbijlage van deze krant, zullen het waarschijnlijk regelmatig betreuren dat ze geen tijd hebben om naar Amsterdam of Den Haag te rijden om die leuke boeken te kopen waar Henk Lagerwaard en Ewoud Sanders zo enthousiast over schrijven. Als de besproken boeken bij De Slegte te koop zijn, is de te overbruggen afstand meestal kleiner omdat deze winkel door het hele land vestigingen heeft.

De Slegte heeft sinds kort ook een virtuele boekwinkel. Vrijwel alle boeken uit de winkel zijn nu ook via de website te koop. De indeling van de uitstekend vormgegeven website komt overeen met die van de fysieke winkels. De bezoekers kan bovenaan het scherm kiezen uit een aantal hoofdcategorieën als koken, hobby, kunst, landen en reizen. Rechtsboven in het scherm is een menu te vinden met subcategorieën waarmee de lezer heel doelgericht op zoek kan gaan naar een geschikt boek. Kunst is bijvoorbeeld opgedeeld in architectuur, beeldende kunst en design.

Alle titels zijn voorzien van een korte beschrijving, prijs, volledige auteursnaam en een plaatje van het omslag. Via de zoekmachine kan gezocht worden op titel, auteur, trefwoord en ISBN-nummer.

Bestellen is eenvoudig: het icoontje van het winkelmandje aanklikken is voldoende. De verzendkosten bedragen vijf gulden per bestelling en de boeken worden binnen vier werkdagen thuis of op een ander gewenst adres bezorgd. Betalen kan per creditcard of onder rembours (dat kost 10 gulden extra). De creditcard-betaling verloopt enigszins vreemd. De bezoeker krijgt eerst een verwarrend scherm te zien met een aantal Engelstalige knoppen met logo's van creditcards. Die logo's zijn verwarrend omdat ze niet corresponderen met de kaartsoorten die ze representeren. De Slegte maakt, zonder dat duidelijk uit te leggen, een onderscheid tussen veilig betalen met een creditcard via SSL (Secure Socket Layer) en SET (Secure Electronic Transaction), een andere, minder ingeburgerde methode van veilig betalen met een creditcard.

Na het uiteindelijke betalen, volgt nog een overbodig scherm dat de betaling in de wachtrij is opgenomen. Technisch klopt dat wel, maar als koper heb ik helemaal geen behoefte aan dergelijke informatie.

De opmaak is vreselijk, maar de website van het Haagse modern antiquariaat Nayler & Co heeft veel te bieden. Wie wil zien wat Nayler & Co in huis heeft, moet op de knop Index klikken in het menu bovenaan het scherm. Vervolgens verschijnt er een lange lijst categorieën als archeologie, judaica, muziek en naslagwerken. Net als bij De Slegte zijn alle rubrieken onderverdeeld in subrubrieken. Als je aan het eind van een pagina bent aangekomen, ben je eigenlijk verdwaald. Of je nu boeken van die pagina besteld hebt of niet, onderaan de pagina loopt de weg dood. Er zit niets anders op dan terugklikken met de Back-knop van de browser of terug te gaan naar de Index via het summiere navigatiemenu van de website.

Ook de uitleg over de verschillende bestel- en betaalmogelijkheden (creditcard en vooruitbetaling) laat veel te wensen over. Of de creditcard-betalingen beveiligd zijn is onduidelijk, net als het verschil tussen een pro forma nota en een vooruitbetaling.

De grootste en leukste ramsj-boekwinkel tot slot is Powells. Powells, gevestigd in Portland (Oregon), is een van de grootste fysieke boekhandels ter wereld met een aanbod van 1,5 miljoen nieuwe en gebruikte boeken. Al deze boeken zijn ook via de website te koop. De website is, zeker in vergelijking met die van de concurrenten Amazon.com en Barnes and Nobles, opvallend sober. Geen schreeuwende reclame en geen persoonlijke aanbiedingen van boeken die u volgens Amazon ook moet kopen.

Onder Sale books zijn duizenden afgeprijsde titels vinden. Uit dit complete aanbod maken Nederlandse boekwinkels met een modern antiquariaat als Martyrium, Scheltema en Donner hun keuze. Behalve ramsj biedt Powells ook tweedehandsboeken aan. Voor elk boek is aangegeven in wat voor conditie het verkeert.

Voor internationale bestellingen van meer dan 50 dollar rekent Powells geen verzendkosten als de koper kiest voor de langzaamste bezorgmethode (per boot). De boeken worden binnen 8 tot 12 weken bezorgd.

De Slegte: www.deslegte.nl

Nayler & Co: www.naylerco.nl

Roelants: www.roelants.com

Powells: www.powells.com

NRC Webpagina's
26 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad