U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Aids in Afrika

Artikelen Aidscongres

S c h a k e l s
Wereld Aids Congres
Nigeria verbiedt 'aidsvaccin'

Door een onzer redacteuren
LAGOS, 24 JULI. De Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo heeft voorlopig het gebruik verboden van een vaccin tegen aids dat een Nigeriaanse arts beweert te hebben ontwikkeld. Volgens de minster van van Gezondheid, Tim Menakaya, moet nader onderzoek de werkzaamheid van het vaccin bewijzen.

Het veronderstelde aids-vaccin is sinds het begin van deze maand onderwerp van controverse in Nigeria. De arts Jeremiah Abalaka, de 'ontdekker', beschuldigt de autoriteiten ervan hem tegen te werken. Vooraanstaande wetenschappers maken zijn werk belachelijk. De directeur van de Nigeriaanse Academie van Wetenschappen, professor Anya O. Anya, verwijt Abalaka het vaccin te hebben ontwikkeld in een onhygiënisch laboratorium. Volgens Anya is het niet wetenschappelijk getest en bestaat het gevaar van overdraging van ziektes als hepatitis.

Abalaka heeft evenwel steun gekregen van een machtsfactor van belang in Nigeria: het leger, dat bereid is zijn met hiv besmette soldaten overal heen te sturen waar ook maar de geringste kans bestaat op een remedie. Volgens generaal Victor Malu, bevelhebber van de Nigeriaanse strijdkrachten, is de therapie van Abalak effectief bij niet minder dan "negentig procent"van de behandelde soldaten. De regering stelde begin deze maand een commissie in die de deugden en gevaren van het vaccin van Abalaka moest onderzoeken. Het voorlopige verbod volgt op het eerste rapport van de commissie, die nog geen bewijs heeft van de werkzaamheid van het vaccin.

Op de Wereld Aids Conferentie begin deze maand in het Zuid-Afrikaanse Durban, zeiden wetenschappers dat er de komende tien jaar nog geen uitzicht is op een vaccin tegen aids en HIV. Zeventig procent van de 34 miljoen mensen die wereldwijd met HIV zijn besmet, woont in Zuidelijk Afrika. In Nigeria is vier procent van de bevolking besmet.

NRC Webpagina's
24 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad