U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Aids in Afrika

Artikelen Aidscongres

S c h a k e l s
Wereld Aids Congres
Bij afsluiting conferentie Durban

Mandela kapittelt Mbeki over aidsvisie


DURBAN, 15 JULI. Oud-president Nelson Mandela van Zuid-Afrika heeft de huidige regering van zijn land opgeroepen snel actie te ondernemen om aids te bestrijden. Hij drong tevens aan op verzoening tussen zijn opvolger Thabo Mbeki en de internationale wetenschap.

Mandela deed zijn oproep gisteren in de slotrede van de 13de Internationale Conferentie over aids in Durban. De Aids-conferentie is de afgelopen week gedomineerd door het controversiële standpunt van Mbeki dat armoede in Afrika een belangrijker probleem is dan aids. De Zuid-Afrikaanse president, die het congres vorige zondag opende, betwijfelt het verband tussen hiv en aids. Ook heeft hij een verbod ingesteld tegen aidsremmers, onder meer voor jonge moeders.

Mandela riep zijn opvolger op zich te verzoenen met de wetenschappelijke gemeenschap. De controverse over de oorsprong van aids mag volgens hem niet afleiden van de noodzaak levens te redden. "Laten we ons niet vergissen", zei Mandela in zijn emotionele toespraak, "in Afrika voltrekt zich een tragedie zonder weerga." Aids is volgens hem "een van de grootste bedreigingen die het menselijk ras heeft gekend". Hij riep de Zuid-Afrikaanse regering op snel medicamenten beschikbaar te stellen die kans op overdracht van aids van moeder op kind verkleinen.

De toespraak van Mandela werd enthousiast ontvangen door de 12.000 congresgangers, die in de afgelopen dagen sombere rapporten gepresenteerd kregen over de ziekte waaraan wereldwijd 34 miljoen mensen lijden. De explosieve ontwikkeling van aids in Zuidelijk Afrika, waar 70 procent van de geïnfecteerden woont, verraste zelfs waarnemers die enkel jaren geleden waarschuwden voor de kwetsbaarheid van het continent voor de verspreiding van hiv.

Met de huidige ontwikkeling komt in sommige landen, zoals Botswana, Zuid-Afrika en Zimbabwe, al in 2003 een einde aan de bevolkinggroei. In Botswana is meer dan eenderde van de bevolking besmet, in Zuid-Afrika meer dan twintig procent van de volwassen bevolking. De levensverwachting in zeven landen in Zuidelijk Afrika daalt naar 30 jaar, de laagste in een eeuw. Uit onderzoek blijkt dat de welvaart in de hardst getroffen landen de komende tien jaar met 15 tot 20 procent dalen.

Tijdens de conferentie werd ook bevestigd dat een vaccin ter voorkoming van aids nog ten minste 10 jaar op zich laat wachten. Wel meldde het International Aids Vaccin Initiative dat deze zomer voor het eerst een vaccin wordt getest dat speciaal is ontworpen tegen de Afrikaanse versie van het aids-virus (het zogenaamde a-type). In Durban bleek verder dat er voorlopig geen uitzicht is op medicijnen die aids kunnen genezen.

Experts leggen daarom de nadruk op het belang voorlichting en van de beschikbaarheid van goedkope medicijnen die de verspreiding van aids kunnen remmen. Farmaceutische concerns verklaarden zich bereid goedkopere medicijnen in arme landen te produceren. Experts verwachten echter veel van productie van goedkopere middelen door landen als India en Brazilië. Revolutionaire resultaten met nieuwe aidsremmende methoden werden op de conferentie niet gepresenteerd. (Reuters, AFP, AP)

NRC Webpagina's
15 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad