U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Aids in Afrika

Artikelen Aidscongres

S c h a k e l s
Wereld Aids Congres
Mbeki: armoede erger

'Afrikaanse oplossing voor aids'

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 10 JULI. De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki heeft gisteren het 13de Wereld Aids Congres geopend met zijn controversiële standpunt dat armoede, en niet HIV, de belangrijkste achtergrond is van aids.

Honderden bezoekers verlieten gisteren in Durban de zaal, terwijl Mbeki een lange lijst opsomde van ziekten en armoedeproblemen in Afrika. Hij concludeerde dat ,,we niet alles op de rekening van een virus kunnen schrijven.'' Aids-activisten reageerden woedend, maar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) was positief over Mbeki's toespraak, omdat hij ,,de ernst van aids in Zuid-Afrika'' erkende.

Mbeki kreeg dit voorjaar veel kritiek nadat hij een aids-panel installeerde met 'aids-dissidenten', wetenschappers die het verband tussen HIV en aids betwijfelen. Voorafgaand aan de Wereld Aids Conferentie publiceerden 5.000 wetenschappers om die reden een verklaring waarin zij het verband tussen HIV en aids ,,ondubbelzinnig bewezen'' noemen.

Mbeki ontkende in zijn openingsrede het verband tussen HIV en aids niet, maar vertelde de 12.000 congresgangers dat hij twijfelde aan ,,Westerse wapens'' tegen aids zoals campagnes voor veilige seks en gebruik van aids-remmende middelen. Volgens hem moet Afrika vanwege zijn ,,unieke armoede-problemen'' op zoek naar een eigen oplossing voor de epidemie. Mbeki heeft in Zuid-Afrika het gebruik van aids-remmer AZT stopgezet, omdat het volgens hem ,,uit puur vergif'' bestaat.

In Durban werd voor het begin van het Congres door enkele duizenden mensen gedemonstreerd tegen de hoge prijzen van medicijnen tegen aids. Winnie Mandikizela-Mandela, de leider van de Vrouwenafdeling van Mbeki's partij ANC, riep de Zuid-Afrikaanse regering op geen geld ,,te verspillen'' aan onderzoek naar oorzaken voor aids, maar te investeren in goedkope aidsremmers voor de armen.

Afrikaanse landen hebben nog niet gereageerd op het aanbod van pharmaceutische concerns enkele dagen geleden om medicijnen in Afrika voor een gereduceerde prijs beschikbaar te stellen. Van de 34 miljoen mensen met HIV woont zeventig procent in Zuidelijk Afrika. In Zuid-Afrika is tien procent van de bevolking besmet.

NRC Webpagina's
10 JULI 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad