U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Aids in Afrika

Artikelen Aidscongres

S c h a k e l s
Wereld Aids Congres
Aidscongres in teken van een omstreden visie

Door onze correspondent LOLKE VAN DER HEIDE
JOHANNESBURG, 8 JULI. In Zuid-Afrika begint vandaag het 13de Wereld Aidscongres. Het standpunt van de regering-Mbeki heeft aan de vooravond ervan tot veel opschudding geleid.

De helft van de huidige groep 15-jarigen in Zuid-Afrika haalt de 25 niet. Ze zullen sterven aan aids. Dat verwachten de Verenigde Naties, die hebben berekend dat Zuid-Afrika in absolute aantallen het land is met het grootste aantal seropositieven ter wereld. 4,2 Miljoen mensen, dat is bijna twintig procent van de bevolking ouder dan 15 jaar, zijn in Zuid-Afrika besmet met het aidsvirus. In een vijftal andere Afrikaanse landen ligt de besmettingsgraad nog aanzienlijk hoger, met als uitschieter Botswana: 35,8 procent. De populatie in deze landen is echter veel geringer dan in Zuid-Afrika.

De regering van president Thabo Mbeki hield deze week vast aan haar uiterst controversiële standpunt waarin het verband tussen het hiv-virus en aids wordt betwijfeld. Het door de president geïnstalleerde aidspanel kwam tot de conclusie dat nader onderzoek dient te worden gedaan en dat de Elisa-test, die vaststelt of iemand is besmet met het hiv-virus, niet betrouwbaar genoeg is. De minister van Volksgezondheid, Manto Tshabalala-Msimang, trekt in een vraaggesprek met deze krant de cijfers in twijfel. Ze gelooft niet dat de infectiegraad in Zuid-Afrika zo hoog is als de VN stellen. ,,Cijfers, cijfers, er zijn zoveel cijfers'', aldus de bewindsvrouw.

Volgens onderzoekers is een van de grote problemen dat in Zuid-Afrika nog altijd niet openlijk over aids kan worden gesproken, er heerst een cultureel taboe op. ,,De patriarchale samenleving maakt het mogelijk meer dan één vrouw te hebben en de vrouwen mogen zich niet tegen hun man verzetten. Zo verspreidt aids zich heel snel'', aldus een onderzoeker.

Aan de vooravond van de conferentie in Durban gaven 5.000 internationale wetenschappers een verklaring uit, waarin ze stellen dat het verband tussen het hiv-virus en aids onomstotelijk is aangetoond en dat op basis daarvan nu snel beleid dient te worden gemaakt. Maar de woordvoerder van president Mbeki zei in een reactie dat de verklaring ,,de prullenbak in kon''.

In Durban staat ook het prijsbeleid omtrent medicijnen tegen aids en hiv in ontwikkelingslanden centraal. Vijf farmaceutische bedrijven hebben inmiddels een drastische prijsverlaging aangekondigd. Maar het ongenoegen over de industrie is groot. ,,Ik blijf me ergeren aan de spelletjes die de industrie speelt'', aldus een woordvoerder van Artsen zonder Grenzen.

NRC Webpagina's
8 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad