Dance Links
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 
 

Adressen van clubs

Dance Agenda

Aanvullingen, commentaar of meer interessante dance-links welkom! dance@nrc.nlMeer muziek op
de NRC Webpagina's:

Out of control
Popcultuur aan het eind
van het millennium

Link fm
Muziek op Internet

House kunst
Interview met Misha Klein

Hits voor een prikkie
De doorbraak van MP3

Dwarsverbanden
Vergeten popsterren

 


L I N K S


Acid
Unofficial TB-303 Homepage
Het apparaat dat de basis vormt voor alle acid muziek, de Roland Transistor Bassline 303 (TB-303), heeft inmiddels een ongeëvenaarde cultstatus verworven. Deze Zwitserse site wordt algemeen erkend als dé nieuwsbron voor alle acid-fans.

 • Syntecno TeeBee
  Van de originele TB-303 zijn gedurende de hele productieperiode maar zo'n 20.000 stuks gefabriceerd. Ruim vijftien jaar na de introductie is het aantal beschikbare TB's door slijtage, ouderdom, ongelukjes en dergelijke aardig gedaald. De prijs is hierdoor gestegen tot buiten het bereik van de meeste muzikanten. Veel bedrijven zijn daarom begonnen met het bouwen van zogenaamde 'clones'. Slechts enkelen zijn er in geslaagd het geluid van het origineel te evenaren. Syntecno uit Amsterdam biedt een uitzonderlijk goed klinkend alternatief voor de echte 'silver box'. De in 19"-formaat uigevoerde TeeBee biedt extra's die de originele TB-303 niet bezit (o.a. MIDI en een ringmodulator). Syntecno kan de TeeBee uit voorraad leveren.

 • TBS-303
  In eigen beheer bouwt Daniel Schouten de TBS-303, een no-nonsense clone, gebaseerd op de originele Roland printplaat. Toevoegingen aan het originele concept zijn minimaal gehouden: Steviger knoppen, infinite slide en accent en MIDI. N.B. Er is voor de TBS-303 een flinke wachtlijst (ettelijke maanden).

 • Propellerheads Rebirth
  Een innovatief softwarebedrijf uit Zweden heeft een digitale versie van de TB-303 gemaakt. Details uit de echte TB-303 zijn omgezet in een computermodel dat het geluid (in Windows en via de geluidskaart) emuleert. In de huidige versie krijgt een gebruiker twee TB's en een TR-808 drumcomputer. In de volgende versie 2.0 wordt hieraan een TR-909 toegevoegd. Rebirth is overladen met softwareprijzen, maar blijft voer voor verhitte discussies onder Rebirth aanhangers en zogenaamde ,,analoge puristen''.

 • TB-303.com
  Deze site biedt een huis aan diverse (acid-)muzikanten.

  Ambient

 • epsilon
  De term ,,Ambient" is zo ongrijpbaar als de muziek waar het voor staat. Geluidscollages zonder ritme, natuurgeluiden of sfeerbeelden met synthesizers, alles is - blijkbaar - onder ambient te vangen. epsilon bevat alle informatie voor ambient fans, van Brian Eno's pionierswerk tot moderne bands. Overigens weten weinig mensen dat The Microsoft Sound (het geluid waarmee Windows opstart) door Eno werd gecomponeerd. Zo kan (bijna) niemand zeggen nooit van ambient te hebben gehoord.

  Chemical Beats

 • Chemical Brothers
  Zoals zo vaak wordt er getwist over het ontstaan van een stroming. De voor deze stijl zo karakteristieke distorted vette breakbeats werden voor het eerst door deze Britse broers gebruikt.

 • The Prodigy
  De muziek van de wonderkinderen uit Groot-Brittannië, met boze drums en begeleid door provocerende videoclips, heeft al tot veel controverse geleid. Een grote supermarktketen haalde de laatste CD, Fat Of The Land, uit de schappen vanwege vermeende aanzet tot vrouwenmishandeling en de video bij Smack My Bitch Up mocht ook al niet! Zoals altijd werd The Prodigy niet slechter van alle extra publiciteit.

  Goa / Trance / Hard Trance

 • GOA & Psychedelic
  What's in a name? zullen we maar zeggen. Deze site kan waarschijnlijk beter uitleggen wat GOA nu precies inhoudt: in veel gevallen waarbij commercie ,,de kar trekt'' is de term er eerder dan de stroming. Net als bij jungle en drum 'n bass blijkt een en ander bij nadere inspectie eigenlijk hetzelfde.

 • Antiloop
  Een Zweeds duo dat trance met een commerciëel smaakje produceert.

  Gabber

 • www.gabber.com
  Naast ,,apartheid'' is ,,gabber'' de enige Nederlandse toevoeging aan de internationale woordenschat. Gelukkig ditmaal een positieve: supersnel stampende, vervormde kickdrums uit alweer een Roland machine: de eveneens legendarische TR-909. Wel blijkt er nauwelijks een middenweg te bestaan bij gabber: je háát het, of je bent vindt het te gek.

 • Gabbersite
  Een Nederlandstalig gabber-en hardcore magazine op internet. Party info, brieven van lezers en goede info & tips over pillen, paddo's en poeders.

  Jungle / Drum 'n Bass

 • Drum 'n Bass
  Deze muziekstijl kenmerkt zich door snelle breakbeats, subsonische bassen en reggae-invloeden. Ontstaan in Groot-Brittannië als jungle, later om onduidelijke reden (politieke correctheid?) veranderd in drum 'n bass.

 • Drum 'n Bass Arena
  De DnB-Arena is een uitgebreide bron aan informatie over drum 'n bass. Nieuwe platenreleases, interviews, hitlijsten en live optredens via Real Audio.

 • Wired Betalounge
  Een van de oudste sites voor elektronische muziek, met een wekelijkse uitzending in Real Audio. Is er op het moment geen uitzending? Met behulp van een archief zijn uitzendingen tot een jaar geleden te beluisteren.

  Techno

 • Techno.org
  Techno is niet, zoals wel wordt gedacht, een verzamelnaam voor alle elektronische muziek. Techno valt uiteen in verschillende sub-genres maar wordt gekenmerkt door de dwingende bassdrum en de voorkeur voor percussie boven melodie. Andere muziekstijlen maken gebruik van elektronica, maar zijn daardoor niet persé techno.

  Party organisatoren

 • Zodiak Commune
  Zodiak Commune zijn feestbouwers van de oude stempel; het doel is niet geld verdienen, maar een goed feest neerzetten. Uit ervaring weet deze redacteur dat Zodiak-feesten de juiste vibe hebben. Vooral Zodiak's serie ,,Acid Rain'' feesten is ongeëvenaard.

  Organiseer je zelf ook geregeld feesten, en heb je een interessante website? Laat het ons weten via dance@nrc.nl, en wie weet nemen we je in ons overzicht op.

  Algemeen

 • Networkin
  Networkin' is een splinternieuwe zoekmachine voor elektronische muziek. Omdat de site nog maar kort in de lucht is zijn er nog ,,maar'' een paar duizend pagina's geïndexeerd. Gevonden stukken worden met een korte beschrijving gepresenteerd. Perfect wanneer je geen zin hebt door bergen andere informatie heen te werken, zoals je dat met de reguliere zoekmachines vaak hebt.

 • Hyperreal
  Al jaren vorm Hyperreal een instituut op het web, waar het dance en dance-gerelateerde thema's betreft. Een uitgebreide database met informatie over DJ's, muziekstijlen, drugs, mailinglists en het zelf organiseren van feesten.

 • DiscoNet
  DiscoNet werft met ,,Alle discotheken op één site!''. Een kijkje op de (niettemin uitgebreide) lijst laat zien dat die claim niet waar wordt gemaakt. Eerlijk gezegd lijkt ons dat een onmogelijke taak. Naast de adressen van de belangrijkste disco's in Nederland biedt DiscoNet ondermeer informatie over sex, drugs en tinnitus, (gehoorbeschadiging).

 • The Dance Music Resource Page
  Een uitgebreide webzine met informatie over alle actuele muziekstijlen. De site bevat een uitgebreide (meer dan 500!) selectie aan dance weblinks.

 • PartyHall
  PartyHall maakt het vinden van een feest wel heel simpel. Je klikt op het kaartje van Nederland op je regio en de dichtsbijzijnde feesten staan op je scherm. Je kunt dan ook nog even de flyer bekijken. Als je niet regio-gebonden bent (en wie is dat wel?) kun je ook op muziekstijl je volgende feestje selecteren.

 • Nighttown
  Rotterdams' bekendste club zit nu ook op Internet. Via een strakke site wordt je geïnformeerd over de vaste avonden, feesten en uitgebrachte Nighttown CD's. (Met Shockwave is de site op z'n mooist.

 • GrooveZone
  Een website ingericht als bedevaartsoord voor Roland fans. Er wordt ingegaan op de synthesizers en drumcomputers die belangrijk waren (en zijn!) voor de elektronische dance-muziek. Ook is er ruimte voor nieuwe instrumenten die Roland uitbrengt. Vergeet niet je Shockwave plugin mee te nemen!

 • Rave or Die
  ,,Feest of Sterf'' is een magazine over techno, rave en house-muziek. Naast interviews en data van komende feesten is er voor de doe-het-zelf muzikant een selectie samples van klassieke drumcomputers en synthesizers.

 • InternetDJ
  Een uitgebreide site, speciaal gericht op DJ's. Het is mogelijk om je te laten opnemen in het bestand van InternetDJ, zodat organisatoren van feesten contact met je kunnen opnemen. Ook kun je eigen muziek via deze site beschikbaar stellen.

  Laatste wijziging: 16 juni 1998. Interessante links? Mail ze naar dance@nrc.nl

 •    Bovenkant pagina
   

  NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)