U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
     
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 



 WERELDWEB
 HET WEBVERHAAL
 
 UW BIJDRAGEN


>Overzicht
alle bijdragen

Van: Herman Wilkens <wilkens@nblc.nl>
Datum: Dinsdag 18 februari 1997  08:30

Gebruik van het Net

Uiteraard zijn de 'zegeningen' van het World Wide Web niet gering. Toch een critische kanttekening. Steeds vaker wordt een bepaald deel van de bevolking afgeslotren van informatie. Door het op het WWW presenteren van informatie zal de groep boven de 55 moeilijk of geheel niet bereikt worden. Deze groep heeft het al moeilijk met het bedienen van bijvoorbeeld een videorecorder en kunnen daarvoor speciale 'knoppencursussen' volgen. Zij zullen de stap naar Internet voorlopig niet durven nemen. Technisch kan alles, maar de drempel wegnemen zodat ouderen ook bij de informatie kunnen is van een andere orde. En wat te denken van de visueel gehandicapte medeburger. Hij of zij zal minder makkelijk gebruik maken van het nieuwe informatiemedium. Aan deze problemen zal op korte termijn aandacht besteed moeten worden. We moeten dit niet overlaten aan vrijwilligers die bijvoorbeeld in openbare bibliotheken demonstraties verzorgen voor 55-plussers. Onze overheid wil graag verantwoord op de elektronische snelweg opereren. Laat ze dan ook maar geld uittrekken voor het 'opleiden' van de achterstandgroepen.

Verder is het WWW natuurlijk een niet meer weg te denken bron van informatie. Het is daarom goed dat steeds meer scholen zich met dit medium gaan bezighouden. Dat steeds meer Internet-adressen op de televisie en in de kranten en tijdschriften voorkomen geeft het belang van het WWW aan. Juist de populaire omroepen stimuleren op deze manier het gebruik van het WWW door het jonge deel van onze bevolking. De scholen kunnen hier direct op inspringen.

Dat er in een medium als Internet ook uitingen voorkomen die groepen tegen de borst stuiten is uiteraard niet te voorkomen. We moeten er echter niet teveel aandacht aan besteden. Doen we dit wel, dan blijft het in het 'stiekeme' circuit. Mensen die kinderporno willen vergaren of die belangstelling hebben voor ultrarechtse informatie krijgen deze toch wel. Het is een de rechters om te oordelen over wat wel en wat niet mag op het WWW. Hierbij moeten zij wel uitkijken dat we geen situaties krijgen zoals in China: een bewaakt Internet voor de burger.

Tot slot de informatie over het WWW. Sommige kranten hebben er een handje van om altijd de negatieve zaken rond het WWW op te sporen en te publiceren. Een aardig voorbeeld is het Algemeen Dagblad. Wat de rede is van dergelijke nieuwsgaring is mij onduidelijk. Toch zal het vechten tegen de bierkaai zijn. Het WWW blijft en zal zeker de komende jaren aleen maar uitbreiden.

Herman Wilkens

NRC Webpagina's
FEBRUARI 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) FEBRUARI 1997