U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Media Most onder vuur

Inval NTV, staf wijkt uit naar kabel-tv

Door onze correspondent
MOSKOU, 17 APRIL. De Russische tv-zender NTV is niet langer onafhankelijk. Zaterdagochtend verwijderde de politie opstandige journalisten onder leiding van directeur Kiseljov uit de NTV-studio.

Media Most, het media-imperium van de 'oligarch' Goesinski, wordt in snel tempo gesloopt. Toen Kiseljov en zijn getrouwen de uitzending zaterdag voortzetten via kabelkanaal TNT, diende de belastingpolitie meteen een klacht in tegen de leiding van TNT. De krant Segodnja verschijnt vandaag niet, hoofdredacteur Berger is ontslagen. Het opinieblad Itogi heeft volgens de redactie te horen gekregen dat het zich meer op amusement moet richten.

Gazprom-Media heerst nu over NTV. De aardgasgigant kon NTV overnemen omdat Goesinski voor honderden miljoenen dollar bij hem in het krijt staat. Ook heeft Gazprom nu een beslissende stem bij uitgeverij Sim Dnei (Segodnia en Itogi).

Aan de inval bij NTV ging een desinformatiecampagne vooraf. President Poetin verklaarde dat de rechtbank over NTV moest beslissen. Boris Jordan, de nieuwe directeur van NTV, beloofde dat er geen inval zou komen. De dag na de inval bracht Poetin een bliksembezoek aan Tsjetsjenië in een kennelijke poging de aandacht af te leiden. Hoeveel NTV-medewerkers ontslag hebben genomen, is nog onduidelijk. Boris Jordan zegt veertig ontslagbriefjes te hebben ontvangen, de oude NTV-staf houdt het op bijna 350 ontslagen. Medewerkers die vorige week de voormalige directeur Kiseljov in de steek lieten, zoals nieuwslezeres Tatjana Mitkova en journalist Boris Parfjonov, keren terug bij NTV.

Mogelijk vinden Kiseljov en zijn getrouwen onderdak bij TV6, een zender die voor 75 procent in handen is van oligarch Boris Berezovski. Deze zakentycoon heeft onlangs zijn slinkende krachten gebundeld met Goesinski. Kiseljov zegt een aanbod om directeur bij TV6 te worden te hebben geaccepteerd. De oprichter van CNN, Ted Turner, heroverweegt zijn plan om de NTV-aandelen van Goesinski over te nemen. In de Doema zijn enkele wetsvoorstellen ingediend om het aandeel van buitenlanders in Russische media te beperken tot maximaal 50, of zelfs 30 procent.

NRC Webpagina's
17 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad