U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Philips

Philips schrapt 6000 tot 7000 banen

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 17 APR. Elektronicaconcern Philips is somber over de economische vooruitzichten in dit jaar en gaat daarom 6.000 tot 7.000 banen schrappen. Vooral de markt voor telecomapparatuur en personal computers, waar Philips onderdelen voor maakt, is ongunstig. Philips verwacht in het tweede kwartaal van dit jaar verlies te maken.

Dat heeft Philips vanmorgen bekendgemaakt bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar. Volgens financieel bestuurslid J. Hommen waren de omstandigheden ,,verschrikkelijk slecht'' voor belangrijke bedrijfsonderdelen als componenten (onder meer beeldschermen) en zaktelefoons. Het aandeel Philips verloor vanmorgen op de beurs bijna 12 procent op 28,63 euro.

Bij Philips werken iets minder dan 220.000 mensen, waarvan enkele tienduizenden in Nederland. De personeelsreductie komt uit op circa 3 procent van het totaal. Ter financiering van de reorganisatie treft Philips een voorziening van 350 miljoen euro (770 miljoen gulden). Op het volgens Hommen ,,waarschijnlijke'' verlies in het tweede kwartaal moet dit bedrag nog in mindering worden gebracht.

Het operationeel inkomen van Philips is in het eerste kwartaal gehalveerd in vergelijking met de eerste drie maanden van het vorig jaar. Van de nettowinst van 1,2 miljard euro (inclusief een eenmalige bate van ruim 500 miljoen euro) in het eerste kwartaal van 2000 is in de eerste drie maanden van dit jaar 106 miljoen euro overgebleven.

,,We zien geen tekenen dat de vertraging van de economische groei in bepaalde delen van de wereld, in het bijzonder in de Verenigde Staten, zijn einde nadert'', meldde Philips over de vooruitzichten voor de rest van het jaar.

De ingreep komt niet onverwacht. Philips waarschuwde een maand geleden al dat de winsten lager zouden uitvallen. Het bedrijfsresultaat van het concern daalde van 663 miljoen euro (1,46 miljard gulden) in het eerste kwartaal vorig jaar naar 332 miljoen euro (732 miljoen gulden) in het eerste kwartaal dit jaar. De omzet daalde 1 procent tot 8,2 miljard euro.

De divisie componenten maakte het eerste kwartaal een operationeel verlies van 77 miljoen gulden; de divisie consumentenelektronica een verlies van 99 miljoen euro. Bij de divisie halfgeleiders (chips) daalde de winst met 10 miljoen euro tot 231 miljoen euro. Ook bij de divisies licht en medische apparatuur daalde de winst. Alleen de divisie huishoudelijke apparatuur en persoonlijke verzorging (stofzuigers en scheerapparaten) presteerde beter dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Dit was het laatste kwartaal van bestuursvoorzitter C. Boonstra. Hij wordt per 1 mei opgevolgd door G. Kleisterlee.

NRC Webpagina's
17 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad