U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s

SFOR arresteert verdachte van 'Srebrenica'

BRUSSEL, 16 APR. Troepen van de Bosnische vredesmacht SFOR hebben zondag in Zvornik in het oosten van Bosnië-Herzegovina Daragan Obrenovic aangehouden. Hij wordt gezocht door het Joegoslavië-Tribunaal in verband met oorlogsmisdaden. Dat heeft de NAVO bekendgemaakt.

De Bosnische Serviër Obrenovic zou als commandant van een Servische brigade verantwoordelijk zijn voor de dood van duizenden Bosnische moslims tussen juli en november 1995 onder meer bij Srebrenica. Hij wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan volkerenmoord en misdaden tegen de menselijkheid.

Volgens de advocaat van Obrenovic is hij door drie mannen in burger opgepakt in de Republika Srpska, het Servische deel van Bosnië. De luitenant-kolonel van de Bosnisch-Servische strijdkrachten werd vervolgens in een auto met grote snelheid naar het Moslim-Kroatische deel van Bosnië overgebracht. Hij is inmiddels onderweg naar Den Haag.

Dragan Obrenovic is op 9 april in het geheim aangeklaagd door het tribunaal. Hoofdaanklaagster Del Ponte heeft verheugd gereageerd op de arrestatie. Zij is blij dat SFOR na bijna een jaar weer is begonnen met het arresteren van verdachte oorlogsmisdadigers.

De naam Obrenovic dook vorig jaar in verband met Srebrenica op tijdens het proces tegen generaal Krstic. Voor het tribunaal werd toen een bandje afgespeeld waarin Krstic opdracht geeft tot het vermoorden van Bosnische moslims in augustus 1995 na de val van Srebrenica. Hij geeft deze opdracht aan zijn ondergeschikte Dragan Obrenovic.

De Servische milities waren toen nog steeds in gevecht met gewapende moslims uit Srebrenica die waren gevlucht na de val van de enclave. Volgens Krstic is het bandje een vervalsing. (ANP)

NRC Webpagina's
16 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad