U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s

Zanger punkband Ramones dood

HOUSTON, 16 APR. Lead-zanger Joey Ramone van punkband de Ramones is zondag overleden in een ziekenhuis in New York. Dat meldt de Amerikaanse televisiezender CNN. De zanger van de zeer invloedrijke band is 49 jaar geworden. Ramone werd in maart opgenomen in het ziekenhuis omdat hij leed aan lymfeklierkanker.

De Ramones werden opgericht in 1974 en gelden als een van de belangrijkste punkbands in de popgeschiedenis. Hedendaagse punkgroepen als Green Day, The Offspring en de Nederlandse Heideroosjes zijn duidelijk beïnvloed door de Amerikaanse punkpioniers en hun do-it-yourself-principes.

Bij het grote publiek kregen de Ramones alleen bekendheid door de single Rock 'n Roll High School, die in februari 1980 op de achtste plaats stond in de hitparade.

Joey Ramone gold met zijn wilde haren, leren jassen, getinte zonnebrillen, en altijd gescheurde spijkerbroeken als de archetypische punkheld. De in 1996 opgeheven band blonk uit in het spelen van ultra-snelle en zeer korte liedjes. De teksten waren vaak nihilistisch van aard. De intensiteit van de live-optredens bezorgden de groep veel goodwill bij de fans.

Met hun debuutcd (opgenomen in twee dagen tijd voor een totaalbedrag van 6.200 dollar) hadden de Ramones in de zomer van 1976 succes in onder meer de opkomende punkscene in Groot-Brittannië. Later braken punkbands als The Sex Pistols en The Clash door naar een groot publiek, terwijl de Ramones het moesten stellen met de waardering van een trouwe schare fans en popcritici.

Een tournee door Zuid-Amerika markeerde midden jaren '80 het dieptepunt in de geschiedenis van de Ramones. Fans raakten zo verhit door de energieke muziek, dat er zelfs met pistolen werd geschoten. Tijdens een concert in de Braziliaanse stad Sao Paulo kwamen drie bezoekers om het leven, dertig mensen raakten gewond.

De dramatische gebeurtenissen hadden nauwelijks invloed op de populariteit van de band. Tot in de jaren '90 werden hun optredens goed bezocht. Hun Nederlandse afscheidsconcert eind februari 1996 in de Amsterdamse popzaal Paradiso was ver voor de speeldatum al uitverkocht. (ANP)

NRC Webpagina's
16 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad