U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Vredesproces Midden-Oosten

Israël bombardeert Syrisch radarstation in Libanon

BEIROET, 16 APR. De Israëlische luchtmacht heeft maandagochtend een radarstation van de Syrische strijdkrachten gebombardeerd in Dhar al Baydar, 45 kilometer ten oosten van de Libanese hoofdstad Beiroet. Zeker twee Syrische militairen zijn gedood en vijf anderen gewond geraakt. Dat is in veiligheidskringen in Beiroet vernomen.

Israël heeft de aanval bevestigd. Alle vliegtuigen zijn volgens een woordvoerder van de luchtmacht Jeruzalem veilig naar hun basis teruggekeerd. De actie was een vergelding voor het gevecht zaterdag tussen het Israëlische leger en aanhangers van de fundamentalistische Hezbollah, dat de steun van Syrië heeft, bij de Shebaa Farms, in het grensgebied tussen Israël en Libanon. Daarbij kwam een Israëlische militair om. De regering-Sharon verwijt Syrië het terrorisme tegen Israël en de Israëlische strijdkrachten aan te moedigen.

Het radarstation ligt in het zuiden van de Bekaa-vallei bij de grens met Syrië. Boven het station waren rookwolken te zien. Het is de eerste Israëlische aanval op een Syrisch doel in Libanon sinds het Israëlische leger zich in mei vorig jaar uit het zuiden van het noordelijke buurland terugtrok. Er zijn 35.000 Syrische militairen in Libanon gelegerd.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres was, samen met collega-minister Sneh van Transport, tegen de aanval. In een kabinetszitting zondagavond heeft Peres gewezen op het risico van escalatie van het conflict. Dat is uit regeringsbronnen vernomen. (ANP)

NRC Webpagina's
16 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad