U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s

Vier Israeliërs aangehouden wegens brand in KLM-toestel

SCHIPHOL, 16 APR. De marechaussee heeft zondag op Schiphol vier Israeliërs aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de brand in een Boeing 767 van de KLM. Het toestel was met 225 passagiers op weg naar Tel Aviv, maar moest wegens brandalarmen de start afbreken. De Israeliërs, variënd in de leeftijd van 19 tot 28 jaar, waren passagiers van het toestel.

Na voorgeleiding aan de officier van justitie zijn zondagavond twee van de verdachte Israeliërs op vrije voeten gesteld. De andere twee zijn voor maximaal drie dagen in verzekering gesteld. Daarna moeten ze worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Nadat in de Boeing brand was geconstateerd in een van de toiletten, ontstond ook rook achterin het toestel. De passagiers moesten in allerijl het toestel verlaten. Bij het verlaten van het vliegtuig, onder meer via glijbanen, raakte een passagier licht gewond.

Het onderzoek naar de brand staat onder leiding van het Openbaar Ministerie in Haarlem. Bij de KLM rees al kort na het incident een ernstig vermoeden van brandstichting. De Boeing 767 was op weg naar Tel Aviv. Het toestel reed met een snelheid van ruim 100 kilometer per uur op de startbaan toen het eerste brandalarm in een vrachtruim afging. De start werd afgebroken en het toestel taxiede naar een speciale zone op het vliegveld. De brandweer constateerde visueel en met hitteapparatuur geen brand.

Een tweede brandalarm ging af in de toiletten. Ook nu zagen de bemanningsleden geen vuur, maar constateerden ze enkel een schroeilucht. Bij een derde alarm ontdekte een bemanningslid wel brand in de opbergruimte bij een toilet. Dit bemanningslid wist het vuur snel te blussen. Tegelijkertijd ontstond er rook achter in het toestel, waarop de gezagvoerder besloot het toestel te ontruimen.

De 225 passagiers en elf bemanningsleden wisten het toestel op tijd te verlaten. Het vliegtuig is daarna afgegrendeld voor onderzoek. De overige passagiers zijn om 16.00 uur met een ander toestel alsnog vertrokken naar Tel Aviv, aldus de KLM-woordvoerder. (ANP)

NRC Webpagina's
16 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad