U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s

Kritiek op pleidooi Borst voor zelfdodingspil

DEN HAAG, 16 APR. Minister Borst van Volksgezondheid heeft uit binnen- en buitenland kritiek gekregen op haar uitspraak dat aan oude mensen die zelf een einde aan hun leven willen maken een zelfdodingsmiddel verstrekt mag worden.

CDA-leider Jaap de Hoop Scheffer reageerde onthutst. Hij vraagt zich af naar wat voor samenleving Nederland ,,afglijdt''. ,,De stemming over de euthanasiewet is nog maar een paar dagen geleden of de minister wil al weer een volgende stap zetten'', aldus De Hoop Scheffer.

Borst zei in een interview met deze krant dat zij ,,niet tegen'' de zogeheten pil van Drion is ,,als het zó zorgvuldig geregeld kan worden dat het alleen díe hoogbejaarde mensen betreft die klaar met leven zijn''.

VVD en PvdA vinden de uitlatingen van Borst onverstandig. Volgens woordvoerder Vos van de VVD is de inkt van de euthanasiewet nog nauwelijks droog. PvdA-er Swildens vindt dat Nederland de handen nu nog vol heeft met het uitleggen van de essentie van de euthanasiewet aan het buitenland. ,,Borst komt op een ongelukkig moment met haar uitspraken.''

Volgens de woordvoerder van minister Borst wil ze niet nu, vlak na de behandeling van de euthanasiewet, een discussie beginnen over het recht op zelfdoding. Ze is er wel voor dat er in een later stadium een discussie ontstaat.

Een samenleving die een wet aanneemt over het straffeloos doden van zieke mensen, is ,,ziek en psychisch gedegenereerd'', zei aartsbisschop Joachim Meisner van Keulen zondag tijdens zijn paaspreek. De Duitse kardidaal hekelde tevens dat de nieuwe Nederlandse euthanasiewetgeving de term van ondragelijk en uitzichtloos lijden hanteert. ,,Wie lijden definieert als uitzichtloos, heeft helemaal niets begrepen van wat het betekent een mens te zijn'', aldus Meisner.

Volgens de aartsbisschop is voor christenen het lijden een beproeving van het geloof, met het uitzicht dat ,,God in ons sterker is dan onze angst voor het kruis''. Woensdag al had Meisner in een persverklaring de nieuwe Nederlandse euthanasiewet een ,,zondeval van een cultuurnatie'' genoemd. (ANP)

NRC Webpagina's
16 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad