U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s

Nieuwe leiding NTV negeert protesten

MOSKOU, 15 APR. De omstreden nieuwe leiding van de private Russische televisiezender NTV heeft zaterdag de felle protesten tegen de overname van het station gebagatelliseerd. De nieuwe directeur zei dat slechts een klein aantal medewerkers zijn ontslag had ingediend.

De Amerikaan Boris Jordan stelde in zijn eerste commentaar dat de machtsovername bij NTV ,,ordelijk'' is verlopen. Grootaandeelhouder Gazprom, het Russische staatsgasbedrijf, die het sinds kort voor het zeggen heeft bij NTV, had nieuwe bewakers bij de kantoren aangesteld die dissidente journalisten weerden. Het hoofd van de nieuwssectie op NTV, Mariana Maksimova, mocht van de bewaking ook niet naar binnen.

Het journaal van BBC World Service meldde dat volgens Maksimova werknemers voor de keuze waren gesteld om een steunbetuiging aan de nieuwe leiding te tekenen of te vertrekken. Ten minste dertig medewerkers hielden de eer aan zichzelf. De nieuwe directeur Boris Jordan kondigde aan maandag met de dissidenten te willen praten.

Jevgeni Kisseljov, de onlangs ontslagen directeur van NTV, gaat aan de slag bij de zender TV-6 van tycoon Boris Berezovski. Dit heeft TV-6 directeur Patarkazisjwili zaterdag verklaard.

Volgens hem heeft Berezovski inmiddels Kisseljov als zijn plaatsvervanger benoemd. Kisseljov zelf heeft het bericht nog niet bevestigd. Hij zei slechts de dissidente journalisten van NTV een voorstel te willen doen, zonder op details in te gaan. Hij zei wel een poging te willen doen om ,,een nieuw NTV op te bouwen.'' Berezovski stelde de journalisten van NTV al eerder voor om naar hem over te stappen.

De ontslagen NTV-directeur keerde zaterdag terug uit Spanje om 'zijn' televisiestation onherkenbaar terug te vinden. (ANP)

NRC Webpagina's
15 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad