U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s

China geeft zoektocht naar vermiste piloot op

PEKING, 15 APR. De Chinese autoriteiten hebben zaterdag de zoektocht naar de vermiste straaljagerpiloot opgegeven. Staatspersbureau Xinhua gaf toe dat er voor de piloot, vermist sinds de botsing met een Amerikaans spionagevliegtuig, geen kans op overleven meer is.

China hield de zoektocht naar de piloot bijna twee weken vol. Meer dan 100.000 mensen waren betrokken bij de reddingswerkzaamheden, waarbij vliegtuigen, marineschepen en vissersboten werden ingezet.

De piloot van het Amerikaanse spionagetoestel wijst de beschuldigingen van de Chinese autoriteiten dat hij de botsing heeft veroorzaakt, van de hand. Volgens China zou het Amerikaanse toestel onverwacht de koers hebben gewijzigd. Luitenant Shane Osborne ontkende dat zaterdag, voor het vertrek van de 24-koppige bemanning uit Hawaï naar de thuisbasis in de staat Washington.

Volgens Osborne vloog de EP-3 op de automatische piloot en wijzigde hij de koers pas na de botsing. Het Chinese gevechtsvliegtuig zou zijn propellertoestel tot twee keer toe tot op 1,50 meter zijn genaderd, voordat het ongeluk plaatshad.

NRC Webpagina's
15 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad