U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s

Bemanning Amerikaans spionagevliegtuig terug op thuisbasis

OAK HARBOR, 15 APR. De 24 bemanningsleden van het Amerikaanse spionagevliegtuig die elf dagen in China hebben vastgezeten, zijn zaterdag op hun thuisbasis als helden onthaald.

Ongeveer 10.000 mensen, van wie velen met vlaggen en gele linten zwaaiden, hadden zich op de marinebasis Oak Harbor op het eiland Whidbey, ten noorden van Seattle, verzameld. Onder hen waren naast familieleden, vrienden en collega's ook politici en hoge militairen.

De eerste die uit het transportvliegtuig van de marine stapte, was Shane Osborn, gezagvoerder van het vliegtuig dat 1 april in botsing kwam met een Chinese jager. Hij is met lof overladen voor de manier waarop hij het zwaar beschadigde toestel onder controle heeft weten te houden. Het landde op het eiland Hainan in het zuiden van China, waar de bemanning tot donderdag is vastgehouden.

President George W. Bush, die de paasdagen op zijn boerderij in Texas doorbrengt, bracht in zijn wekelijkse radiouitzending de dankbaarheid van de Amerikanen voor het optreden van de bemanning tot uiting.

De bemanningsleden hebben recht op dertig dagen verlof om van de gebeurtenissen bij te komen. (ANP)

NRC Webpagina's
15 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad