U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s

Rotterdam eist 64.000 gulden van oud-burgemeester Peper

ROTTERDAM, 15 APR. De gemeente Rotterdam heeft oud-burgemeester Peper gevraagd om terugbetaling van ongeveer 64.000 gulden. Het bedrag is de optelsom van declaraties die achteraf zijn aan te merken als ,,strikt privé'', aldus een woordvoerder van de gemeente.

Peper heeft hierover een brief ontvangen van de gemeente. De oud-burgemeester is gevraagd zo snel mogelijk contact op te nemen. ,,Binnen hooguit één tot twee weken'', aldus de woordvoerder. ,,Want we willen de zaak op zijn laatst eind mei in de gemeenteraad afhandelen.'' Hij sluit niet uit dat alsnog een aantal posten afvalt, indien Peper met een bevredigende verklaring komt voor de uitgaven.

Het verzoek tot terugbetaling is een uitvloeisel van het onderzoek door de Commissie tot Onderzoek van de Rekening (COR) en accountantskantoor KPMG naar declaraties van voormalige Rotterdamse collegeleden. Het rapport kostte Peper in maart 2000 zijn ministerschap van Binnenlandse Zaken.

De gemeenteraad gaf het college van B&W destijds de opdracht om door middel van een moreel beroep de bestuurders te bewegen tot terugbetaling van onterecht gedeclareerde privé-uitgaven. Peper heeft steeds ieder contact geweigerd.

Afgelopen december al betaalde Peper 7490 gulden terug aan Rotterdam. Het Openbaar Ministerie concludeerde dat daarmee in strafrechtelijk zin de kous af was.

Toenmalig hoofofficier van justitie Wabeke illustreerde de door het OM gehanteerde redenering destijds aan de hand van enkele voorbeelden. Zo reisde Peper met zijn echtgenote Neelie Kroes in 1992 naar Sydney. Kroes had daar zakelijke afspraken. Terwijl zijn vrouw in vergadering zat, sprak Peper enkele uren met een plaatselijke vertegenwoordiger van het Rotterdamse havenbedrijf. Een dag later vloog het paar door naar Indonesië voor vakantie. Peper declareerde bij de gemeente f 17.282 voor een retourticket eerste klas Amsterdam-Sydney.

,,Een kosten-batenanalyse van zo'n trip is aardig voor journalisten en raadsleden, maar daar kan ik niks mee'', aldus Wabeke destijds tegen het Rotterdams Dagblad. ,,Ik kan in dit geval slechts vaststellen dat het een zakelijke reis betrof die gesanctioneerd is door de gemeente.''

De gemeente heeft het OM-rapport niet mogen inzien en heeft daarom nu zelf een rekensom gemaakt van posten die in het COR-rapport genoemd worden. Het college van B & W is van mening dat in morele zin posten als de reis naar Sydney wel degelijk voor terugbetaling in aanmerking komen. (ANP)

NRC Webpagina's
15 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad